У початок

Прибуток Repsol перевищує прогнози, але вказує на значне збільшення витрат

Іспанська Repsol у четвер, 16 лютого, заявила, що її скоригований чистий прибуток за четвертий квартал збільшився більш ніж удвічі, чому сприяли високі ціни на нафту й газ, і відзначила значне збільшення капітальних витрат цього року.

Її прибуток у четвертому кварталі зріс до 2,01 млрд євро ($2,15 млрд) із 872 млн роком раніше, перевищивши 1,75 млрд євро, очікуваних аналітиками, опитаними Refinitiv Eikon.

Чистий прибуток за 2022 рік підскочив до 4,25 млрд євро з 2,5 млрд євро у 2021 році.

Незважаючи на високі показники, акції Repsol упали приблизно на 1% на торгах у другій половині дня після того, як компанія заявила, що збільшить капітальні витрати до більш ніж 5 млрд євро цього року з 4,18 млрд торік, навіть попри те, що очікує, що грошовий потік від операцій зросте до 8 млрд євро з 8,9 млрд торік.

«Я вважаю, що сьогоднішня слабкість зумовлена орієнтовними капітальними вкладеннями на 2023 рік», — сказав Бірадж Борхатарія, аналітик RBC Capital Markets у Лондоні.

«Repsol планує витратити понад 5 млрд євро на органічні інвестиції. Це досить великий крок уперед, і інвесторам потрібно буде чітко знати, куди саме це йде, щоб мати впевненість у планах Repsol», — сказав він.

Компанія розраховує витратити близько половини грошей на нафтогазові операції й близько чверті — на проєкти з відновлюваної енергетики.

Repsol використав свій вищий грошовий потік, щоб збільшити капітальні інвестиції на 40% 2022 року, зменшити свій чистий борг на 60% — до 2,26 млрд євро і збільшити винагороди акціонерам.

Компанія планує збільшити свої грошові дивіденди на 11% — до 0,70 євро на акцію й викупити 35 млн додаткових акцій, що еквівалентно 2,64% її капіталу, а потім викупити 50 млн акцій, що еквівалентно 3,77% її капіталу.

Величезний прибуток Repsol отримав після аналогічних звітів більших конкурентів TotalEnergies, BP, Shell, Exxon Mobil і Chevron, що спонукало до закликів до подальшого оподаткування сектору, оскільки домогосподарствам важко оплачувати рахунки за електроенергію.

Торік головний виконавчий директор Repsol Джосу Йон Імаз заявив, що нові податки загрожуватимуть інвестиційним планам компаній у той час, коли вони мають вирішальне значення для забезпечення енергетичної безпеки.

Імаз заявив аналітикам і журналістам, що його компанія юридично оскаржить новий іспанський податок на надприбуток енергетичних компаній, який, з його слів, порушує як конституцію Іспанії, так і законодавство ЄС.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти