У початок

Прибуток PKN Orlen у другому кварталі скоротиться

Консолідація активів підвищила чистий прибуток найбільшого польського нафтопереробного підприємства PKN Orlen у першому кварталі більш ніж у три рази, але передбачуване зниження маржі, пов’язане з відсутністю російської нафти, сприятиме падінню у другому кварталі, повідомляє Reuters із посиланням на звіт компанії.

Збільшення продажів після консолідації нафтопереробного бізнесу Lotos і PGNiG, узгодженої торік, збільшило прибуток за перший квартал до 9,01 млрд злотих ($2,18 млрд).

Дохід також підскочив більш ніж удвічі, до 110,27 млрд злотих, а прибуток до сплати відсотків, податків та амортизації (EBITDA) склав 15,45 млрд злотих порівняно з 4,93 млрд злотих роком раніше.

Підконтрольна державі компанія Orlen заявила, що операційний прибуток знизиться у другому кварталі порівняно з першим через скорочення маржі й обсягів переробки, а також погіршення макроекономічного середовища в розвідці. 

Протягом першого кварталу загальні обсяги продажів Orlen у сегменті нафтопереробки зросли на 26%, до 7,4 млн тонн, головним чином завдяки збільшенню продажів у Польщі, тоді як маржа переробки підскочила до $18,3США за барель сирої нафти з $6США роком раніше.

«У квартальному вимірі ми очікуємо зниження операційного прибутку в другому кварталі», — сказав на брифінгу Конрад Влодарчик, директор зі зв’язків з інвесторами PKN Orlen.

З кінця лютого польські нафтопереробні заводи PKN Orlen припинили переробку російської сирої нафти і втратили вигоду від відносно дешевого запасу палива після ембарго Європейського Союзу на імпорт російського палива.

Однак компанія все ще використовує російську сиру нафту на своїх чеських нафтопереробних заводах згідно з контрактом з «роснєфтью» на 5 млн тонн на рік, термін дії якого закінчується в середині 2025 року, сказав Влодарчик.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти