У початок

Прибуток норвезької Equinor вищий від прогнозного – Bloomberg

Реалізовані ціни на газ зросли на 60% порівняно з попереднім кварталом, надзвичайні дивіденди – збільшились до 70 центів на акцію, повідомляє Bloomberg із посиланням на дані компанії Equinor SA.  

Equinor SA опублікувала прибуток у третьому кварталі, який перевищив оцінки аналітиків, що спонукало найбільшого виробника нафти й газу в Норвегії збільшити надзвичайні дивіденди.

Компанія оприлюднює результати після Shell Plc і TotalEnergies SE, які продовжили серію історично високих прибутків і зростання виплат акціонерам. Ці показники тримають нафтову промисловість у центрі уваги урядів, які борються з високою вартістю енергоносіїв і розмірковують над тим, чи вводити вищі податки.

Скоригований чистий прибуток Equinor склав $6,72 млрд в третьому кварталі порівняно з $2,78 млрд роком раніше і перевищив попередні оцінки аналітиків. Газ, що постачається в Європу, зріс на 11% у кварталі завдяки нарощуванню виробництва на Hammerfest LNG, повідомив у п’ятницю контрольований державою енергетичний гігант.

«Роль Норвегії й Equinor як надійного постачальника енергії є більш важливою, ніж будь-коли, — сказав у заяві головний виконавчий директор Андерс Опедаль. – Російська війна в Україні змінила енергетичні ринки, зменшила доступність енергії й підвищила ціни. Equinor продовжує забезпечувати стабільний потік і високий видобуток з рекордними рівнями газу з норвезького континентального шельфу».

Зокрема, попит на газ призвів до різкого зростання нафтових багатств Норвегії. У проєкті бюджету на початку цього місяця уряд заявив, що очікує продати цього року приблизно на 8% більше палива, ніж у 2021 році, й зберегти виробництво «відносно високим» до 2030 року.

Реалізована ціна на європейський газ компанії була на 60% вищою в третьому кварталі порівняно з трьома місяцями до червня. Ціна реалізованої нафти була нижчою на 13%.

Попри те, що значні запаси скрапленого природного газу й великі зимові запаси допомогли знизити базові газові ф’ючерси Європи з серпневих максимумів, ціни все ще втричі вищі, ніж п’ятирічний середній показник для цієї пори року. Голландський передній місячний газ, еталонний показник для Європи, у четвер закрився на рівні 107,38 євро за мегават-годину. Компанія зі Ставангера підвищила надзвичайні дивіденди до 70 центів на акцію за квартал, порівняно з 50 центами у попередній період.

Вільний грошовий потік становив $21,7 млрд за перші дев’ять місяців року, що на понад 30% більше, ніж за той самий період 2021 року, навіть попри збільшення податкових і дивідендних виплат, повідомляє Equinor. У кварталі компанія заплатила близько $17 млрд податків.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти