У початок

Прибутки Shell і TotalEnergies упали через зниження цін на нафту і газ

Shell і TotalEnergies повідомили про різке падіння прибутку у другому кварталі завдяки значним прибуткам за 2022 рік, оскільки ціни на нафту й газ, маржа нафтопереробки і результати торгівлі погіршилися, пише Reuters.

Ціни на нафту й газ зросли минулого року після повномасштабного вторгнення росії в Україну, але ціни на енергоносії різко впали цього року, оскільки побоювання дефіциту зменшилися на тлі глобальних економічних проблем.

Обидві компанії порушили прогноз прибутків у четвер, зафіксувавши загальний прибуток за квітень-червень обсягом близько $5 млрд кожна, що на 56% менше в річному обчисленні в Shell і на 49% – у TotalEnergies. Проте це в цілому відповідало показникам Shell за 2021 рік, тоді як TotalEnergies перевершила свої результати до вторгнення.

Акції Shell упали на 1,9% о 07:55 за Грінвічем, а акції TotalEnergies впали на 0,4% порівняно зі зниженням на 1% індексу європейських нафтогазових компаній.

Shell уповільнила темпи своєї програми викупу акцій до $3 млрд протягом наступних трьох місяців і $2,5 млрд після цього, тоді як TotalEnergies залишилася на позначеному рівні $2 млрд у третьому кварталі.

Shell також підвищила свої дивіденди на 15% порівняно з кварталом, як і очікувалося. Виконавчий директор Shell Ваель Саван сказав, що компанія продемонструвала «сильні операційні показники... попри нижчу ціну на сировину», тоді як керівник TotalEnergies Патрік Пуйанн сказав, що квартал продемонстрував «пом’якшення нафтогазового середовища».

Норвезька компанія Equinor у середу, 26 липня, повідомила про падіння прибутку у другому кварталі на 57% порівняно з роком раніше.

TotalEnergies очікує, що в третьому кварталі середні ціни на СПГ залишаться на рівні від 9 до 10 доларів США БТЕ, але очікують зростання до $15США БТЕ протягом зими через попит в Азії і Європі.

Порівняльний передмісячний голландський газовий контракт востаннє торгувався на рівні 30,70 євро за мегават-годину, що є зниженням порівняно з понад 100 євро торік (включно зі сплеском до понад 300 євро в серпні) і 70 євро на початку цього року.

І Shell, і TotalEnergies відзначили скорочення прибутку від переробки сирої нафти в паливо й хімікати в кварталі. Скоригований прибуток Shell у цьому бізнесі знизився на 78%.

TotalEnergies заявила, що маржа європейської нафтопереробки впала через різке зростання китайського експорту, й швидше, ніж очікувалося, російська нафта і нафтопродукти знаходять покупців у всьому світі після того, як ЄС запровадив ембарго.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти