У початок

Прем'єр-міністр Словаччини погрожує припинити постачання ДП в Україну

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив 29 липня, що постачання дизельного пального в Україну національною паливною компанією Slovnaft буде припинено, доки Київ не відновить постачання сирої нафти у Словаччину з другого за величиною російського експортера нафти «лукойлу». Про це повідомляє PAP.

У липні Україна застосувала посилені економічні санкції проти росії, що призвело до припинення постачань «лукойлу» у Словаччину й Угорщину, оскільки компанії більше не дозволяли використовувати українську транзитну інфраструктуру.

У відеозверненні Фіцо висловився на користь майбутньої співпраці з росією й сказав, що дизельне пальне, яке постачає Slovnaft, становить 10% від загальної потреби України.

«Я відмовляюся брати участь у дебатах про те, що було раніше — курка чи яйце, — сказав він. — Річ у тому, що частини нашої нафти бракує».

Фіцо сказав, що він і його міністр закордонних справ прийняли посла України в Братиславі Мирослава Кастрана і повідомили йому, що санкції Києва завдали шкоди Україні, Словаччині й Угорщині, а росію залишили практично неушкодженою. Він також сказав послу Кастрану, що питання транзиту сирої нафти через Україну не змінить позицію його уряду щодо війни, яка полягає в тому, що бойові дії мають припинитися, оскільки спроба поставити росію на коліна вигідна лише виробникам зброї.

Фіцо також заявив, що його уряд відкидає політику нової залізної завіси в Європі й що «якщо Європейський Союз хоче звільнитися від впливу Сполучених Штатів, йому доведеться розглянути шляхи співпраці з російською федерацією, які повинні включати отримання стратегічної сировини».

Раніше enkorr повідомляв, що українські трейдери не виключають припинення постачань ДП зі Словаччини. У I півріччі в Україну було відвантажено 260,7 тис. тонн дизпального словацького виробництва, що становить 8% від загального обсягу імпорту.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти