У початок

Повернення нафтових санкцій США може уповільнити видобуток у Венесуелі

Можливе відновлення нафтових санкцій США проти Венесуели наступного місяця призведе до стагнації видобутку сирої нафти в цій країні-члені ОПЕК, знищивши невеликі досягнення, яких вона досягла за останні роки, повідомляє Reuters.

У січні Вашингтон заявив, що дозволить закінчити термін дії тимчасової ліцензії, наданої торік Венесуелі у рамках перемовин щодо чесних президентських виборів, якщо уряд не дозволить міжнародне спостереження за виборами за участю кандидата, обраного опозицією.

США, які вперше запровадили нафтові санкції проти Венесуели 2019 року, у жовтні видали ліцензію, яка дозволила державній нафтовій компанії PDVSA відновити експорт сирої нафти деяким зі своїх постійних клієнтів, послабити цінові знижки й повільно збільшити видобуток нафти до 783 тис. барелів на день (б/д) минулого року порівняно з 569 тис. б/д 2020 року.

Очікується, що видобуток майже не зростатиме до 2026 року, а відтоді почне знижуватися, якщо нафтові санкції буде повністю відновлено, сказав Франциско Мональді, експерт з енергетичної політики Латинської Америки з Інституту Бейкера Університету Райса.

Згідно з прогнозом консалтингової компанії Rystad Energy, представленим Monaldi на конференції, організованій Гарвардським університетом, якщо тимчасову ліцензію буде продовжено або знову надано принаймні частково, це призведе до більшого зростання, що призведе до зростання видобутку трохи вище від 1 млн б/д з 2025 року.

«Усе ще є місце для сценарію, за якого ліцензію США 44, видану в жовтні, буде продовжено принаймні частково, якщо (президент Венесуели Ніколас) Мадуро зробить необхідний мінімум для виконання виборчих умов, встановлених як частина Барбадоської угоди», — сказав Мональді.

Залишається незрозумілим, що станеться з іншими дозволами, наданими Вашингтоном з 2022 року, зокрема виробникам Chevron, Eni, Repsol і Maurel & Prom.

Якщо ці індивідуальні ліцензії залишаться, виробництво все одно може знизитися, але не припиниться, сказав Мональді.

Торік Мадуро й опозиція підписали угоду на Барбадосі, яка встановлює умови для проведення президентських виборів пізніше цього року. Вони включали міжнародне спостереження, скасування законних заборон для опозиційних кандидатів і гарантії прозорості процесу. Мадуро не зміг прогресувати в більшості.

Віце-президент Chevron з Midstream Колін Парфітт заявив Reuters 5 березня, що ризики, пов’язані з ліцензією у Венесуелі, залишаються. Проте компанія планує продовжувати видобувати венесуельську нафту й експортувати її в США, «поки у нас є ліцензія».

Chevron не має довгострокових стимулів інвестувати у Венесуелу за поточною ліцензією, додав Парфітт, тому будь-яке збільшення виробництва буде обмежено цим.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти