У початок

Потік казахстанської нафти до Німеччини збережеться з розв'язанням проблеми «дружби»

Оператори трубопроводів у Польщі й росії домовилися про рішення, яке дозволить продовжити транзит казахстанської нафти у Німеччину, усунувши ризик його припинення в червні, повідомили Reuters джерела, знайомі з цим питанням.

У квітні «транснєфть» попередила Казахстан про те, що його транзит нафти у Німеччину може припинитися через тупик із сертифікацією витратомірів нафти в Польщі, яку необхідно виконати до 5 червня.

Польський державний оператор трубопроводів PERN побоювався, що може порушити санкції Заходу проти росії, повідомили польські джерела, знайомі з ситуацією, на початку цього року.

PERN, російська державна «транснєфть» і німецький нафтопереробний завод (НПЗ) PCK Schwedt домовилися, що неросійська компанія буде обслуговувати витратоміри нафти на польській частині нафтопроводу «дружба», повідомили джерела в Польщі, Німеччині й росії.

Словацька компанія забезпечить обслуговування лічильників для польської частини, усунувши вплив санкцій на PERN. Лічильники потребують періодичної повірки на відповідність російським стандартам. Попередження «транснєфті» Казахстану було нагадуванням про залежність країни, що не має виходу до моря, від росії в її експорті, оскільки більша частина казахстанського потоку в 1,5 млн барелів на день (б/д), або 1,5% світових постачань, іде через різні російські трубопроводи.

«транснєфть» експлуатує нафтопровід «дружба», один із найбільших у світі, здатний транспортувати 2 млн б/д. Потоки через «дружбу» різко впали після повномасштабного вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року, оскільки Європейський Союз відмовився купувати російську нафту.

Північна частина системи «дружба», що з’єднує Німеччину через Польщу й білорусь, зараз використовується для експорту нафти KEBCO з Казахстану для НПЗ у Шведті, який постачає більшу частину палива для Берліна.

Хоча потік відносно невеликий, очікується, що цього року він становитиме 1,2 млн метричних тонн нафти, він допоміг Німеччині не покладатися на російську нафту, обіцянку, яку Берлін дав 2022 року після початку ініційованої росією широкої війни в Україні.

Казахстан продовжив контракт на постачання НПЗ Schwedt до кінця року, повідомила у вівторок казахстанська державна нафтова компанія KazMunayGaz.

Речниця PERN сказала, що компанія працює з підрядниками, щоб знайти рішення, яке відповідатиме чинному законодавству.

Казахстанський оператор нафтопроводу Kaztransoil заявив, що наразі немає обмежень на транспортування казахстанської сирої нафти на базу «Адамово» на польській ділянці трубопроводу поблизу кордону з білоруссю.

Міністерство енергетики Казахстану в письмовій відповіді агентству Reuters повідомило, що «казахстанська й російська сторони домовилися транспортувати через магістральні системи «транснєфті» й «дружби» 1,2 млн тонн нафти з Казахстану на нНПЗ Schwedt.

«транснєфть» не відповіла на запит про коментарі.

Міністерство економіки Німеччини відмовилося коментувати справи компанії. Мажоритарний пакет акцій НПЗ перебуває під опікою уряду Німеччини з вересня 2022 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти