У початок

Постачальники бітумів залишили торішню формулу ціноутворення

Також є російською мовою

Ключові постачальники бітуму на український ринок – білоруські НПЗ і «Укртатнафта» (Кременчуцький НПЗ) – у новому сезоні залишили торішню формулу ціноутворення на ресурс. Про це в розмові з enkorr повідомили представники постачальників.

Також вони підтвердили плани щодо збільшення виробництва ресурсу в поточному році. Зокрема, Кременчуцький НПЗ має намір наростити виробництво бітуму до 400 тис. т, а Мозирський НПЗ – понад 600 тис. т.

Співрозмовник від білоруської сторони додав, що зараз активно ведеться робота із залучення Новополоцького заводу задля збільшення ритмічності відвантажень бітумів в Україну залізничним транспортом.

Тим часом, на сьогодні виробники бітуму відзначають затримки з відвантаженнями нових партій.

«Ми виробили/накопичили великі запаси продукції, але, на жаль, через затримки з фінансуванням проєктів з дорожнього будівництва в Україні змушені констатувати брак попиту на нові партії», – заявили учасники ринку.

У свою чергу, консультант програми «Велике будівництво» Юрій Голик у коментарях у соцмережі Facebook зазначив, що будівельний дорожній сезон уже розпочався. За його словами, роботи вже ведуться на десятках об'єктів, зокрема на трасах «Дніпро – Павлоград – Покровськ», Н-23 «Запоріжжя – Кривий Ріг – Кропивницький», Н-31 «Дніпро – Решетилівка» та ін..

Водночас директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн із посиланням на одного з великих постачальників повідомив, що сьогодні, 23 березня, пройшли перші платежі за нові постачання бітуму.

Як повідомляв enkorr, у 2020 р. постачальники бітуму перейшли на формулу з прив'язкою до котирувань 1%-го мазуту (Fuel Oil 1,0% за базисами CIF NEW ARA і FOB Rotterdam) із застосуванням фіксованої премії.

Нагадаємо, обсяг постачань бітуму на український ринок у 2020 році склав рекордні 1 188,4 тис. т, збільшившись за рік на 84,6%. Виробництво на українських НПЗ зросло на 50,3% – до 329,7 тис. т. Імпорт склав 860,2 тис. т бітуму, збільшившись за рік удвічі – на 427,8 тис. т.

За прогнозами експертів «А-95», з урахуванням оголошених параметрів фінансування будівництва 4,5 тис. км доріг обсягом 98 млрд грн споживання бітумів у 2021 році може зрости до 1,5 млн т.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти