У початок

Постачання імпортного СВГ у травні тримаються на квітневому рівні

Також є російською мовою

Постачання скрапленого газу за 16 днів травня склали 62,7 тис. т, що відповідає обсягам аналогічного періоду квітня. Про це повідомили в Консалтинговій групі «А-95». До цих обсягів не входить сировина для «Карпатнафтохіму», який збільшив закупівлю сировини на 36%, імпортувавши в травні 3,4 тис. т СВГ.

Імпорт скрапленого газу виріс практично з усіх напрямків, крім Росії. За цим напрямком скорочення склало майже 50%. Зокрема, через ремонт на Пермському НПЗ «Лукойл» представлено на ринку лише перехідним залишком з 3,5 тис. т, тоді як у квітні компанія відвантажила в Україну 9,7 тис. т. За словами представника «Гран-прі», контрагента «Лукойлу» в Україні, з 14 травня стартувало відновлення відвантажень з НПЗ.

Постачання від інших виробників з Росії виросли на 4 тис. т, до 10 тис. т. Зокрема, удвічі наростив експорт в Україну «Омський каучук» (3 тис. т). Крім «БРСМ», основного покупця омського ресурсу, в списку покупців залишився «Євромін Енерджі» (0,5 тис. т) і додалася компанія «Оптималгаз» (0,5 тис. т), що входить у структуру «Барс-2000».

Близько 2 тис. т постачив «Уфаойл» на адресу «Надєжди» (150 т за той же період квітня). «БРСМ» продовжила імпорт з «Кінефа», сумарно закупивши у цього виробника 1,3 тис. т СВГ.

За звітний період компанія «ІНК» спрямувала в Україну близько 2 тис. т, «Газпромнафта» і «Газенергосєть» – 1,6 тис. т.

Імпорт з Білорусі зріс на 44%, головним чином з Білоруського ГПЗ, який після квітневого ремонту вийшов на повноцінну роботу. Найбільші покупці Речицького ресурсу в травні – «БРСМ» (1 тис. т), «Фонтекс-Агро» (0,5 тис. т), «Альянс ойл трейдинг» (0,31 тис. т) і «Кло» (0,29 тис. т). Тим часом відвантаження з Мозирського заводу скоротилися на 29%.

Імпорт з Казахстану за першу половину травня зріс на 4%. Зокрема обсяг «ТШО» збільшився на 6%, до 22,3 тис. т. В 2,5 раза імпорт «ТШО» збільшила «Надєжда» (4,8 тис. т), близько 0,5 тис. т постачили «Данкор трейд» (входить у структуру «Одесагазу»), який у квітні не купував ресурс «ТШО». «Газтрон» і «БРСМ» урізали постачання виробництва «ТШО» на 1 тис. т кожен – до 2,5 тис. т і 0,5 тис. т відповідно.

У травні СНПС «Актобемунайгаз» не вантажив в Україну, а Gas Processing значно скоротив обсяги. «Жаікмунай», навпаки, наростив постачання до 2,3 тис. т.

Постачання в Україну через західний кордон збільшилися втричі, сумарно склавши 9,6 тис. т. За словами трейдерів, у результаті активних автомобільних постачань західні регіони виявилися залитими газом з Польщі. «Сьогодні є безліч пропозицій газу з Польщі й сусідніх країн, але попиту на нього вже немає», – говорить один із трейдерів у тому регіоні.

Інші регіони також мають надлишок автогазу. «На півдні розвантажуються суда, з Росії активно їде спот – МЕРТи (дозвіл Мінекономрозвитку РФ на експорт СВГ в Україну, – ek) роздають усім бажаючим. А споживання тим часом у кращому випадку не росте», – зазначає керівник однієї з найбільших трейдингових компаній в Україні.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти