У початок

Постачання російської нафти в Чехію «дружбою» відновлено

Постачання російської нафти до Чехії нафтопроводом «дружба» відновлено. Про це з посиланням на чеського оператора магістралі Mero повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Постачання російської нафти у південну гілку нафтопроводу «дружба» відновилося на території Чехії сьогодні о 20:00. Забезпечення вітчизняних НПЗ йде планомірно», — сказано у повідомленні оператора у п'ятницю ввечері.

Раніше чеське інформаційне агентство CTK із посиланням на голову ради директорів Mero Ярослава Пантучека повідомляло, що відновлення постачання нафти в Чехію очікується 12-13 серпня. Зазначалося, що чесьа сторона вдається до кроків, аналогічних діям MOL і Slovnaft, щодо сплати транзитного збору.

4 серпня «Укртранснафта» зупинила транзит російської нафти через територію України у зв'язку зі збоєм оплати транзитного збору. Зазначалося, що кошти, спрямовані 22 липня за транзит у серпні, було повернуто на рахунок «транснєфті» 28 липня у зв'язку з набранням чинності Регламентом ЄС 2022/1269.

Угорська MOL і словацька Slovnaft (також входить до групи MOL) ініціювали обговорення з українською й російською сторонами можливості оплати транзитного збору MOL або Slovnaft, що дало б змогу відновити постачання.

Транспортування сировини в Словаччину відновилося у середу ввечері, в Угорщину – в ніч із середи на четвер.

Південною гілкою «дружби», що проходить через територію України, постачання нафти здійснюється у напрямку НПЗ Угорщини, Словаччини й Чехії на підставі довгострокового договору між ПАТ «транснєфть» і АТ «Укртранснафта» на надання послуг із транспортування нафти на умовах 100% передоплати. Торік нею було транспортовано 12 млн тонн російської нафти, зокрема в Чехію — 3,4 млн тонн, Словаччину — 5,2 млн тонн, в Угорщину — 3,4 млн тонн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти