У початок

Постачання російської нафти «дружбою» в Угорщину відновлено

Постачання російської нафти в Угорщину трубопроводом «дружба» відновлено вночі з середи на четвер. Про це повідомило Міністерство технологій і промисловості Угорщини, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Завдяки втручанню Угорщини, яка взяла на себе плату за транзит, вдалося в короткі терміни усунути технічні проблеми, пов'язані з бухгалтерським обліком, для відновлення постачання. Таким чином, постачання розпочалися вчора, і з нічних годин нафта знову безперервно надходить з росії через Україну в Угорщину трубопроводом», — йдеться у повідомленні міністерства.

Зазначається, що попри перерву у постачанні внутрішнім споживачам «нічого не загрожувало, оскільки в нашій країні достатньо запасів на кілька тижнів».

Раніше «транснєфть» повідомила, що 4 серпня «Укртранснафта» зупинила транзит російської нафти через територію України у зв'язку зі збоєм оплати транзитного збору. Зазначалося, що кошти, спрямовані 22 липня за транзит у серпні, було повернуто на рахунок «транснєфті» 28 липня у зв'язку з набранням чинності Регламентом ЄС 2022/1269.

Угорська MOL і словацька Slovnaft (також входить до групи MOL) ініціювали обговорення з українською й російською сторонами можливості оплати транзитного збору MOL або Slovnaft, що дозволило б відновити постачання нафти.

У середу було відновлено постачання в Словенію.

Південною гілкою нафтопроводу «дружба», що проходить через територію України, постачання нафти здійснюються у напрямку НПЗ Угорщини, Словаччини й Чехії на підставі довгострокового договору між ПАТ «транснєфть» і АТ «Укртранснафта» на надання послуг із транспортування нафти на умовах 100% передоплати. Торік південною гілкою було транспортовано 12 млн тонн російської нафти, зокрема в Чехію — 3,4 млн тонн, в Словаччину — 5,2 млн тонн, Угорщину — 3,4 млн тонн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти