У початок

Постачання нафти затримуються через ситуацію в Червоному морі – Bloomberg

Постачання нафти з Саудівської Аравії та Іраку в Європу, загальний обсяг яких становить майже 9 млн барелів, затримуються, оскільки танкери змушені змінювати маршрут через ситуацію в Червоному морі, повідомляє агентство Bloomberg із посиланням на дані відстеження руху суден.

За даними агентства, сім суден, які раніше цього місяця завантажили сиру нафту і нафтопродукти у портах «Рас-Таннура» і «Ель-Джубайль» у Саудівській Аравії й «Басра» в Іраку, «змінили курс, відпливаючи від Баб-ель-Мандебської протоки». Більшість суден змінили курс 12 січня чи пізніше, коли сили США й Великобританії завдали авіаударів по позиціях руху хуситів, який підтримується Іраном і править на півночі й у центральній частині Ємену, повідомляє агентство.

Ті, хто змінив маршрут судна, як зазначається, рухаються навколо африканського мису Доброї Надії в обхід Червоного моря, у зв'язку з чим час плавання може збільшитися більш ніж на два тижні.

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) раніше заявило, що транзит нафти навколо африканського мису Доброї Надії в обхід Червоного моря, окрім затримки постачань, підвищує ризик виникнення «вузьких» місць, збільшення вартості фрахту й відновлення зростання інфляції.

Правлячий на півночі Ємену рух «Ансар Алла» (хусити), який контролює більшу частину єменського узбережжя Червоного моря, раніше попереджав про намір атакувати будь-які пов'язані з Ізраїлем кораблі, закликавши інші країни відкликати з них свої екіпажі і не наближатися до них у морі. Низка судноплавних компаній вирішила припинити перевезення через Червоне море.

Хусити раніше заявляли, що їхні дії у Червоному морі спрямовані на допомогу палестинцям у секторі Газа, вони стверджували, що не заважають вільному судноплавству у цьому регіоні. Арабські й мусульманські країни неодноразово попереджали США, що безумовна підтримка дій Ізраїлю в секторі Газа призведе до поширення конфлікту на весь регіон.

США й Великобританія з середини січня завдають ударів по об'єктах хуситів, називаючи це відповіддю на загрозу вільному судноплавству у Червоному морі. Член вищої політичної ради «Ансар Алла» Мухаммед Алі аль-Хусі назвав ці удари терористичним варварством і навмисною невиправданою агресією.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти