У початок

Пошуки тривають: українські трейдери поїхали на Балтику

Обсяги пропозиції дизельного пального на північному й південному напрямках постачань залишаються обмеженими, хоча деяке пожвавлення на ринку спостерігається. Збіг обставин, якими наразі ринок переповнений, минулого тижня штовхнув українських гравців на більш активні пошуки пального, розширюючи географію джерел постачання.

Зокрема активізація спостерігалась на балтійському напрямку. Зі слів учасників ринку, на початку грудня в Латвії можна було знайти ресурс, що пропонувався з преміями $80-100 до північно-західних котирувань. І це при тому, що просіло як саме котирування, так і премія (десь на $20).

Такий похід здебільшого був простимульований збереженням обмеженості ресурсу і високими цінами у Польщі. На східних терміналах дизпальне не помічало зниження зовнішніх котирувань і без особливого ентузіазму пропонувалось за $1 160-1 170/т, що автоматично означало зростання премій до зовнішніх котирувань понад $200/т. Польські компанії пояснюють це тим, що експорт наразі програє у прибутковості внутрішньому ринку.

Протягом останнього місяця гуртові ціни продукту у Польщі зменшилися лише на 300 злотих ($67/т), що, м'яко кажучи, значно відстає від динаміки Північно-Західної Європі — $345/т.

«З 1 січня 2023 року ПДВ на паливо у Польщі зросте з 8% до 23%. Зараз PKN Orlen та інші постачальники збільшують маржу продажів, але з нового року націнка впаде, бо доведеться за рахунок маржі проковтнути зростання податку», — пояснює причину утримання високих цін на пальне один із польських трейдерів. Співрозмовник додає, що зараз компанії накопичують продукт на нафтобазах і намагаються реалізувати січневі обсяги, укладаючи угоди в грудні.

На південному напрямку обсяги пропозиції дизельного пального дещо збільшилися завдяки розвантаженню кількох танкерів у портах Чорного моря. Це призвело до припинення зростання спекулятивних премій. Проте українські імпортери зазначають, що досі важко вдається придбати додаткові партії продукту.

Цього тижня автомобільні партії з терміналів у Болгарії пропонувалися з преміями $150-180 до середземноморських котирувань. На терміналах у Русе автомобільні партії з терміновим відвантаженням пропонувались за $1 010-1 055/т.

У Варні й Констанці діяли премії $90-135. Учасники ринку повідомляють, що в портах Болгарії і Румунії останнім часом було посилено контроль за походженням нафтопродуктів.

«Посилення контролю — це добре, але розтягує процес постачання. Це особливо відчувається, коли в тебе бракує автоцистерн, а ще й черги на кордоні», — коментує ситуацію невеликий імпортер дизпального.

Загалом схоже, що ринок потихеньку видихає після стресу, спричиненого запровадженням антиросійських санкцій. Напередодні цього трейдери помітно нервували, притримуючи товар. Але на такий розвиток подій ніхто не очікував. Ціна падає, й це підштовхує до активнішого продажу товару. Україна, яка завжди дає найбільшу ціну, вже це відчуває.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти