У початок

Попри заяви про скорочення видобутку постачання нафти з рф росте — ЗМІ

Обсяг постачань російської нафти на світовий ринок останніми тижнями трохи знизився, проте, як і раніше, нічого не свідчить про реальність скорочення видобутку, на чому наполягає москва. Про це з посиланням на оцінку морських і трубопровідних постачань сировини пише аналітик Bloomberg Джуліан Лі.

Середні чотиритижневі постачання морем уперше за шість тижнів скоротилися до 3,64 млн барелів на добу (б/д). Проте загалом вони, як і раніше, на 1,4 млн б/д більше, ніж наприкінці 2022 року, і на 270 тис. більше, ніж у лютому, який мав стати базовим місяцем для скорочення на 500 тис. б/д.

Як повідомляється в матеріалі, москва пояснює такі дані падінням постачань нафтопроводом «дружба», але воно сталося ще в січні-лютому. Відтоді прокачування ним до Угорщини, Словаччини й Чехії залишається стабільним — близько 240 тис. б/д.

Таким чином, наголошує Лі, недовіра союзників росії з ОПЕК+ щодо добровільного скорочення видобутку виправдана. На їхню користь говорить і зростання кількості діючих свердловин. Після скорочення їх числа у березні на 2,6% у квітні майже кожну десяту із зупинених свердловин було запущено знову.

Нафтопереробні заводи у травні скоротили споживання до 5,24 млн б/д, що стало мінімумом за рік, але в цьому разі йдеться про традиційне технічне обслуговування. Ознак зниження постачань за кордон не видно.

Узимку росія оголосила про добровільне скорочення видобутку на 500 тис. б/д з березня задля підтримки світових цін на сировину. У квітні до ініціативи долучилося вісім країн ОПЕК. Саудівська Аравія погодилася з травня скоротити видобуток також на 500 тис. барелів, а решта сім учасників угоди забезпечили ще 660 тис. барелів.

У березні російський уряд розпорядився закрити офіційну статистику з видобутку нафти і газу на рік, тому підтвердити або спростувати рівень видобутку з публічних джерел неможливо. Проте у травні віце-прем'єр рф алєксандр новак заявив, що скорочувати видобуток саме на 500 тис. б/д російські компанії розпочали лише з цього місяця.

Минулого тижня The Wall Street Journal дізнався, що Ер-Ріяд закликав москву дотримуватися домовленостей і висловив невдоволення тими обсягами російської нафти, що продовжують надходити на світовий ринок. Наприкінці тижня, 4 червня, у Відні має відбутися міністерська зустріч країн ОПЕК+, на якій обговорюватимуться питання скорочення видобутку.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти