У початок

Попри курс ціна на LPG у гурті падає

З 22 по 29 травня середня вартість скрапленого газу, відвантаженого на умовах FCA, втратила за тиждень 340 грн/т і становить 38 830 грн/т. Про це свідчить моніторинг Консалтингової групи «А-95».

На аукціоні Української енергетичної біржі 29 травня середньозважена ціна знизилася порівняно з минулими торгами на 146 грн/т і становить 37 543 грн/т. Вартість ресурсу «Укрнафти» коливалася в межах 36 500-38 510 грн/т, коли «Укргазвидобування» — 37 070-38 330 грн/т. Найдешевшими були залізничні партії продукту. На аукціоні одного з приватних виробників 28 травня вартість газу зменшилася до 37 200 грн/т з 38 000-38 200 грн/т минулого тижня.

Торги державних виробників відбувалися жвавіше, ніж минулого тижня. «Укргазвидобуванню» вдалося за кілька годин продати всі лоти, всього 2 лоти «Укрнафти» залишилися без покупця. На аукціон компанії виставили 5,52 тис. т ресурсу, з яких було реалізовано 5,37 тис. т.

«Виробники запропонували ціни, нижчі від імпортного паритету, тому і брали більш активно, ніж на минулих, коли початкова ціна була високою», — зазначив один з учасників торгів.

Крім того, на прийняття рішень учасниками торгів вплинув валютний курс, який стрімко зростає. Згідно з даними Мінфіну, за тиждень на міжбанку курс долара зріс на 0,63 грн/$, до 40,49  грн/$.

«Уперше за довгий час були придбані залізничні партії. Курс росте, тому, швидше за все, надалі ціни будуть вищими», — розповіли в одній із паливних компаній.

Але, зі слів імпортерів, протягом тижня кількість пропозицій газу тиснули на ціни на ресурс, попри зростаючий курс.

«Весь минулий тиждень долар ріс, а ціни на ринку знижувались. Таке враження, що ніхто не помічав того курсу», — нарікав один із трейдерів з центральних регіонів.

Минулого тижня середньодобове постачання газу зменшилося на 33% порівняно з тижнем раніше, але в місячній динаміці темпи імпорту газу залишаються найбільшими з початку цього року і становлять у середньому 2,84 тис. т на добу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти