У початок

Попит на скраплений газ у Бразилії 2023 року залишиться стабільним

За оцінками бразильського Управління енергетичних досліджень EPE, продажі СВГ в Бразилії (~споживання) 2022 року становитимуть близько 7,35 млн тонн, що на 1% менше, ніж у попередньому році, й на 2% нижче, ніж 2020 року. Невелике падіння в основному пов’язане з річним зростанням міжнародних цін, що також підвищило внутрішні ціни, повідомляє консалтингова компанія Poten & Partners.

Більша частина попиту на скраплений газ у країні припадає на приготування їжі в домашніх умовах. Споживання в цьому секторі різко зросло 2020 року, оскільки домогосподарства використовували більше палива для приготування їжі під час карантину через COVID-19. Виплата екстрених соціальних виплат цьому року також сприяла зростанню споживання.

Однак деякий стрибок житлового попиту було компенсовано зниженням промислового попиту. 2021 року попит залишався стабільним завдяки субсидіям, а також підвищенню попиту з боку сфери послуг, особливо з боку ресторанів після відновлення роботи. 2022 року попит нормалізувався.

Висловлювалися занепокоєння, чи не вплинуть зростання міжнародних цін і висока інфляція на споживання, однак розширення деяких державних субсидій для малозабезпечених домогосподарств допомогло компенсувати вищі ціни.

Ціни на нафту й паливо в Бразилії, включно зі скрапленим газом, значно зросли в першій половині 2022 року, в основному через повномасштабну війну, розв'язану росією проти України. Зростання глобального попиту також підштовхнуло міжнародні ціни до зростання, що мало вплив на внутрішні роздрібні ціни в першій половині 2022 року.

Згідно з даними національного нафтогазового регулятора ANP, у другому півріччі 2022 року ціни знизилися, що призвело до зростання внутрішньої ціни на LPG у середньому на 10% порівняно з 2021 роком.

Відповідно до поправок до конституції уряд Бразилії подовжив деякі субсидії на паливо малозабезпеченим домогосподарствам до кінця 2022 року.

Відповідно до цього закону малозабезпеченим домогосподарствам надавалася додаткова допомога на придбання скрапленого газу. Очікується, що деякі з цих субсидій триватимуть 2023 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти