У початок

Попит на пальне в Китаї падає через спалах коронавірусу

Різке зростання захворюваності на коронавірус у Китаї й оголошені урядом жорсткі заходи стримування пандемії призводять до суттєвого скорочення попиту на пальне з боку найбільшого імпортера нафти у світі. Про це пише агентство Bloomberg, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Локдауни в Шанхаї й прилеглих містах, а також інші обмеження на переміщення всередині країни, за даними консалтингової компанії FGE, знизили попит на транспортне паливо на 1,2-1,3 млн барелів на добу (б/д). Близько половини цього обсягу посідає авіапальне, відзначають аналітики.

У січні-лютому, до початку нової хвилі COVID-19, попит на нафту в Китаї становив близько 13,7 млн б/д, згідно з підрахунками Bloomberg на основі офіційних даних.

«Повний локдаун у Шанхаї й важка ситуація загалом стали несподіванкою», — зазначила аналітик FGE у Сінгапурі Мія Ген. Причому навіть якщо локдаун у найбільшому місті країни буде знято, ймовірність обмежень в інших регіонах Китаю створює ризики скорочення попиту ще приблизно на 500 тис. б/д, додала вона.

У четвер два головні аеропорти Шанхаю обслужили не більше 10% запланованих рейсів, свідчать дані VariFlight. Тим часом 3-5 квітня кількість поїздок усередині країни, приурочених до Дня поминання покійних, скоротилася на 26% у річному відображенні, згідно з інформацією Міністерства культури та туризму КНР.

За оцінками Wood Mackenzie, спалах коронавірусу в Китаї зменшив попит на бензин і авіапальне в країні на 750 тис. б/д у березні, у квітні падіння становитиме 600 тис. б/д. Знижений попит може спостерігатися і в травні, вважає аналітик компанії Юйвей Пей.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти