У початок

Польські перевізники відновлюють блокаду на кордоні з Україною

Польські перевізники 18 грудня розпочинають нову блокаду під’їзної дороги до пункту пропуску «Дорогуськ» на кордоні з Україною, також до них долучаться фермери.

Про це повідомив лідер протестувальників-перевізників Рафал Меклер у Х (колишні й Twitter), передає «Європейська правда».

Він зазначив, що з 18 грудня до страйків долучаться фермери з організації «Об’єднане село». Блокування має розпочатися о 13:30 за місцевим часом.

Фермери долучаться до блокування «у зв’язку з трагічною ситуацією на польському ринку, спричиненою неконтрольованим напливом зерна з України, браком перспектив на покращення ситуації в жнива 2023 року, а також браком запровадження системних розв’язань з метою захисту вітчизняного ринку».

Серед нових вимог — зупинка імпорту цукру з України, негайна виплата прямих субсидій, підтримка ставки акцизу на пальне на попередньому рівні, компенсації для виробників кукурудзи.

Як повідомлялося, окружний суд у Любліні надав дозвіл польським перевізникам відновити блокування пункту пропуску «Ягодин-Дорогуськ», починаючи з 18 грудня.

11 грудня було завершено блокаду найбільшого вантажного пункту пропуску «Ягодин-Дорогуськ» на кордоні з Україною. Водночас польські протестувальники перегородили основну автотрасу на польській стороні біля пункту пропуску фурою з причепом, але рух відновили альтернативною дорогою.

Нагадаємо, з 6 листопада польські перевізники почали страйк і блокують рух вантажівок через українсько-польський кордон. Зокрема було заблоковано рух вантажного транспорту у напрямку трьох найбільших пунктів пропуску «Корчова-Краківець», «Гребенне-Рава Руська», «Дорогуськ-Ягодин». Пізніше, 23 листопада, перевізники перекрили пункт пропуску «Медика-Шегині».

Протестувальники вимагають заборонити реєстрацію в Польщі транспортних компаній з іноземним капіталом, через що польських підприємців нібито витісняють з ринку. Також вони вимагають відновлення дозволів на в’їзд до Євросоюзу для українських перевізників і покращення обслуговування на кордоні. Акція польських перевізників планувалася терміном на два місяці – до кінця року.

Перемовини українських урядовців із протестувальниками результату не дали, а голова Держагентства відновлення та розвитку Мустафа Найєм наголосив, що деякі вимоги польських перевізників Україна навіть не обговорюватиме.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти