У початок

Польща закликає чехів змінити податкове законодавство для диверсифікації постачань нафти

Польща каже, що хоче допомогти Чехії відмовитися від російської нафти, але закликає Прагу змінити своє податкове законодавство, щоб сприяти більшим інвестиціям у нафтову компанію Unipetrol, яка належить польському державному енергетичному гіганту Orlen.

Як повідомляє NFP, Варшава вважає чеський податок на несподіваний прибуток, що накладається на компанії й сектори, які отримують високі прибутки за сприятливої ринкової ситуації, як-от високі ціни на енергоносії й паливо, перешкодою для інвестування в нафтопереробні заводи Orlen у Чехії.

«Уряд Чехії запровадив дуже обмежувальний податок на компанії, податок на надприбуток», — сказав міністр державних активів Польщі Яцек Сасін учора під час візиту до Праги з Даніелем Обайтеком, генеральним директором Orlen, для зустрічі з міністром промисловості Чехії Йозефом Сікелою.

«Це також дуже сильно впливає на Unipetrol, який має величезні інвестиційні плани й хоче інвестувати в модернізацію своїх нафтопереробних активів у Чехії, — додав Сасін. — Наша спільна мета — повна ліквідація російської нафти в Чехії, [як] ми це зробили в Польщі».

Невдовзі після повномасштабного вторгнення росії в Україну уряд Польщі пообіцяв припинити весь російський імпорт нафти, газу і вугілля до кінця 2022 року. Він досяг успіху щодо газу й вугілля, але продовжив імпорт російської нафти цього року через довгостроковий контракт. Однак у лютому росія сама припинила ці постачання.

На відміну від Польщі, яка перейшла на постачання нафти морем, Чехія, що не має виходу до моря, залежить від трубопроводів, і з цієї причини торік її було звільнено від заборони Європейського Союзу на імпорт нафти з москви.

Проте країна також дивилася на захід, щоб забезпечити постачання нафти. Паралельно з перемовинами між Сасіним і Сікелою прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала оголосив про угоду подвоїти потужності вздовж Трансальпійського трубопроводу (TAL), який постачає нафтопереробні заводи в Чеській Республіці через сполучення «Інгольштадт-Кралупи-Литвинів».

«Збільшення потужностей дозволить з 2025 року збільшити постачання нафти до Чехії до 4 млн тонн на рік від надійних постачальників, що повністю покриє наше споживання», — заявив Фіала у twitter.

10-мільйонна країна потребує приблизно 7-8 млн тонн нафти на рік, яка приблизно порівну розподіляється між постачаннями, що надходять через TAL і нафтопроводом «дружба» з росії.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти