У початок

Польща розриває угоду з росією щодо газопроводу «Ямал-Європа»

Польща прийняла рішення розірвати угоду з росією щодо газопроводу «Ямал-Європа» у зв'язку з повномасштабним вторгненням росії в Україну. Про це повідомила міністр клімату та навколишнього середовища Польщі Анна Москва, передає «Інтерфакс-Україна».

«Агресія росії стосовно України підтвердила правильність рішучості польського уряду стати повністю незалежним від російського газу. Ми завжди знали, що «газпром» — ненадійний партнер», — написала Москва у себе у твіттері.

Раніше у травні російська федерація запровадила блокувальні санкції проти польської компанії EuRoPol GAZ S.A. — власника польської ділянки газопроводу «Ямал-Європа». Щодо цих осіб, які потрапили під санкції, заборонено будь-які угоди. Зокрема діє заборона на заходження до портів рф, платежі й операції з цінними паперами.

У квітні «газпром» повністю призупинив постачання газу компаніям «Булгаргаз» (Болгарія) і PGNiG (Польща) через несплату за паливо рублями. Платежі за газ, що постачається з 1 квітня, на вимогу кремля мають здійснюватися в рублях із використанням нових реквізитів, про що контрагентів було поінформовано.

Газопровід «Ямал-Європа» протяжністю понад 2 тис. км від російського торжка до Франкфурта-на-Одері виведено на проєктну потужність – 33 млрд куб. м на рік – 2006 року. Польська ділянка налічує 683 км лінійної частини й п'ять компресорних станцій.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти