У початок

Польща повідомляє, що росія зупиняє потоки нафти через «дружбу» (оновлено)

Найбільша нафтова компанія Польщі PKN Orlen SA несподівано перестала отримувати нафту через трубопровід «дружба» від росії, повідомляє Bloomberg із посиланням на заяву головного виконавчого директора Даніеля Обайтека у твіті в суботу.

Зупинка прокачування настала через день після річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну. Польща була і є однією з найбільших прихильниць Києва, надсилаючи гуманітарну допомогу, зброю і прийнявши близько 1,5 млн біженців. Вона також була першою європейською країною, яка здійснила газові доставки росії в 2022 році, через кілька днів після початку повномасштабної війни.

російська нафта становить близько 10% польських постачань після того, як країна активізувала імпорт після торішнього лютневого вторгнення москви в Україну. В Orlen відповіли, що зупинка не вплине на споживачів, оскільки концерн підготувався до такого сценарію.

Польща неодноразово заявляла, що планує повністю припинити імпорт російської нафти, але потребувала європейських санкцій, щоб мати змогу скасувати єдиний контракт із російським постачальником.

Північна гілка трубопроводу «дружба», яка тягнеться в Німеччину й раніше забезпечувала деякі нафтопереробні заводи в найбільшій економіці Європейського Союзу, досі в основному використовувалась Orlen. Південна гілка трубопроводу в суботу працювала нормально. 

Пізніше офіційний представник «транснєфті» ігорь дьомін повідомив, що компанія зупинила прокачування нафти до Польщі через відсутність оплати.

З його слів, компанія мала прокачати нафту на польські НПЗ наприкінці лютого, але маршрутні доручення не було оформлено й сплачено.

«Маршрутні доручення з підтвердженим ресурсом і оплатою транзиту оформлено не було. Крім того, було внесено оперативні зміни в графік, що виключає постачання для польських споживачів. У зв'язку з цим транспортування нафти у напрямку Польщі «транснєфтью» не здійснюється», — повідомив дьомін.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти