У початок

Польща передала частку «газпрому» в EuRoPol GAZ концерну Orlen

Частка «газпрому» в EuRoPol GAZ – газотранспортному спільному підприємстві, власнику польської ділянки магістралі «Ямал-Європа», згідно з рішенням влади країни, переходить на баланс самої компанії EuRoPol GAZ. Про це пише «Інтерфакс-Україна».

Як повідомляє польський нафтовий концерн Orlen (після поглинання газової компанії PGNiG він володів 48% EuRoPol GAZ), тепер уся компанія EuRoPol GAZ переходить під його контроль.

Ще у квітні 2022 року Польща запровадила санкції щодо «газпрому»: заморожування прав на акції й заморожування виплати дивідендів EuRoPol GAZ. Пізніше влада ввела зовнішнє управління щодо 48%-ї частки «газпрому» в СП.

У відповідь росія вдалася до блокуючих заходів щодо EuRoPol Gaz – для «газпрому» це означає заборону на використання газопроводу, що належить цій компанії, для транспортування російського газу через Польщу.

Газопровід «Ямал-Європа» протяжністю понад 2 тис. км від Торжка до Франкфурта-на-Одері виведено на проєктну потужність – 33 млрд куб. м на рік – 2006 року. Польська ділянка налічує 683 км лінійної частини й п'ять компресорних станцій.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти