У початок

Польща наближається до зміни закону про зберігання газу

Польський уряд може найближчими тижнями внести зміни до свого закону про зберігання газу, який багато учасників ринку вважають основною перешкодою для боротьби з домінуванням контрольованого державою Orlen, повідомляє Argus.

Чинний польський закон про зберігання газу — закон про запаси — зобов’язує компанії-імпортери газу зберігати запаси на 30 днів імпорту, які можуть бути доставлені до польської мережі протягом 40 днів. Імпортери також можуть зберігати запаси за межами країни, але також повинні мати достатню транспортну потужність, щоб імпортувати всі ці обсяги протягом 40 днів.

Orlen і агентство стратегічних резервів Rars пропонують систему колл-опціонів, але учасники ринку кажуть, що ця послуга також дорога і не розв'язує основних законодавчих проблем у Польщі. Європейська федерація трейдерів енергоресурсів (Efet) і кілька компаній критикували закони протягом кількох років, а голова Efet у справах Польщі Павел Лонт сказав Argus цього тижня, що польські закони про зберігання потребують «належного перегляду».

Одна із запропонованих поправок до закону про зберігання газу, яку вітали Efet і кілька інших сторін, передбачала перенесення зобов’язань підтримувати запаси газу з імпортерів на кінцевих користувачів і Rars.

Efet та інші запропонували, щоб зобов’язання зі зберігання охоплювали лише 35% максимального місячного споживання для «захищених споживачів», таких як домогосподарства, лікарні й школи, а не для всіх кінцевих користувачів, оскільки це значно зменшило б зобов’язання щодо сукупного зберігання.

Але пізніше уряд відхилив цю ідею, стверджуючи, що вона може підірвати енергетичну безпеку, дозволяючи запасам газу потенційно досягти низького рівня.

Інша запропонована поправка, підтримана трейдерами, вимагатиме від Rars виконання своїх зобов’язань щодо зберігання, купуючи газ на польській біржі TGE, додаючи ліквідності й прозорості цін на платформі.

Якщо поправки буде ухвалено, трейдери очікують, що імпорт третіх сторін поступово зростатиме й стимулюватиме конкуренцію на газовому ринку Польщі. Проте це, найімовірніше, буде повільним процесом, оскільки отримання польських ліцензій на імпорт газу може бути тривалою процедурою, і Orlen наразі має переваги перед іншими учасниками ринку, такими як утримання повних 5,6 млн т/рік довгострокових імпортних потужностей у Свіноуйсьце. 

Єврокомісія запропонувала Польщі змінити закон про зберігання. За даними одного джерела, якщо зробити це зараз, уряд натомість може отримати дозвіл від ЄС надавати продовжену підтримку вугільній генерації електроенергії в країні після 2025 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти