У початок

Польща може допомогти Україні отримати газ «іншої молекули» – Макогон

Своє бачення, як Польща може посприяти перемозі України на енергетичному фронті, висловив гендиректор Оператора ГТС України (ОГТСУ) Сергій Макогон у повідомленні, оприлюдненому на офіційному сайті ОГТСУ.

Литва й Польща останнє десятиріччя працювали над диверсифікацією джерел постачання природного газу – створили потужності для імпорту газу з альтернативних джерел, зокрема шляхом будівництва LNG-терміналів.

Водночас, зі слів Сергія Макогона, Україна має необхідні ресурси газу й нафти, проте «ми втратили багато років через політичну турбулентність, зокрема в частині нарощування видобутку газу».

Як зазначив Макогон, наразі Україна видобуває приблизно 18-20 млрд куб. м на рік, до війни близько 10 млрд куб. м газу «ми мали імпортувати. На сьогодні важко спрогнозувати, яким буде наш рівень споживання газу наступного року, тому що багатьом довелося виїхати з України, чимало будинків зруйновано, багато підприємств були вимушені зупинити виробництво. Відповідно споживання газу зменшилось».

На думку керівника ОГТСУ, першочерговим має стати інвестування у нарощення обсягів видобутку газу в Україні. Проте Польща як надійний партнер України може сприяти процесу зміцнення енергетичної безпеки країн Східної Європи.

«Україні важливо отримати доступ до альтернативних джерел газу. Ми зацікавлені в доступі до польського LNG-терміналу, польського ринку газу. Ми розуміємо, що Польща обмежена в запасах газу, проте я вірю, що об’єднавшись, ми знайдемо вихід, вигідний для обох країн. Польща може допомогти нам отримати газ іншої молекули з LNG-терміналів. Саме тому для нас так важливо збільшити гарантовані потужності для транспортування газу в напрямку з Польщі в Україну», – пояснив Сергій Макогон.

Як повідомлялося раніше, робота ОГТСУ над диверсифікацією джерел постачання газу триває. Протягом року компанії вдалося подвоїти гарантовані потужності для імпорту газу з Європи до України: з 1 січня доступні 8 млн куб. м на добу з боку Угорщини, з 4 березня — додаткові 15 млн куб. м зі Словаччини, а з 6 березня — понад 4 млн куб. м з Польщі. Наразі можливості добового обсягу імпорту співставні з обсягом українського видобутку газу й складають 54 млн куб. м газу на добу.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти