У початок

Польща готова до заборони російської нафти – міністр

Міністр клімату та навколишнього середовища Анна Москова заявила, що Польща готова до російської заборони на продаж нафти країнам, які запроваджують обмеження цін, оскільки країна скоротила споживання російської сирої нафти й забезпечила альтернативні постачання від таких виробників, як Саудівська Аравія, повідомляє Reuters.

Цього місяця країни «Великої сімки» (G7) і союзники, включаючи Польщу, погодили обмеження ціни на російську морську нафту на рівні $60 за барель. У відповідь президент рф владімір путін у вівторок підписав указ, який забороняє постачання сирої нафти і нафтопродуктів з 1 лютого на п'ять місяців у ті країни, які дотримуються обмеження.

Польща поступово скорочує споживання російської нафти, а після початку війни в Україні перестала купувати морську російську нафту, повідомив провідний нафтопереробник PKN Orlen. Компанія каже, що забезпечила альтернативні постачання нафти через партнерство з Saudi Aramco.

«Ми готові переробляти всі види сирої нафти, це наша перевага», — заявила на прес-конференції міністр клімату та навколишнього середовища країни Анна Москова.

Москова також заявила, що вважає, що наступний пакет санкцій ЄС включатиме рішення про заборону російської нафти.

Два джерела, знайомі з перемовинами, повідомили агентству Reuters у листопаді, що Польща шукає підтримки Німеччини, щоб накласти санкції ЄС на польсько-німецьку ділянку нафтопроводу «Дружба», щоб Варшава могла відмовитися від угоди про купівлю російської нафти наступного року без сплати штрафів.

Польща й Німеччина пообіцяли навесні спробувати припинити імпорт російської нафти через північну частину «Дружби» до кінця року, але Orlen залишається прив’язаним до свого контракту з російською нафтогазовою компанією «татнєфть».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти