У початок

Підпільні міні-НПЗ щорічно виробляють 300 тис. т пального – Сергій Куюн

Також є російською мовою

Українські міні-НПЗ щорічно виробляють і реалізують без сплати акцизного та інших податків близько 300 тис. т пального. Про це під час онлайн-конференції Petroleum Ukraine 2020 заявив директор «Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

Експерт оцінює втрати держбюджету від такої діяльності на рівні 4 млрд грн.

«Внутрішній ринок схильний до дуже серйозного впливу тіньового сектора нафтоперероблення, і, на жаль, є всі ознаки того, що цей сектор сьогодні розвивається», – заявив він.

За словами С. Куюна, всі власники міні-НПЗ одноголосно заявляють, що не виробляють моторного палива, а лише різні фракції і розчинники, лакофарбові компоненти тощо. Однак на практиці цей продукт реалізується на автозаправних станціях, як правило, на нелегальних.

«Ми сьогодні бачимо, що це чисто кримінальна історія, коли товарні нафтопродукти якості Євро-3 просто за підробленими кодами вводять безпосередньо в роздрібну мережу», – каже С.Куюн.

У свою чергу, в.о. начальника Кіровоградського управління Державної фіскальної служби Матвій Щербина розповів про те, що довести нелегальне виробництво і викрити компанію в реалізації такого продукту можна, лише задокументувавши весь цикл потрапляння стабільного продукту на завод, його подальшу логістику і реалізацію вже кінцевому споживачеві (автомобілісту).

За його словами, довести порушення на кожному з окремо взятих етапів практично неможливо.

«Для того, щоб припинити потрапляння фальсифікату на ринок, ми повинні відслідкувати і показати весь ланцюжок – від виробництва на нелегальному міні-НПЗ, його завантаження в автоцистерну, завантаження на АЗС і до реалізації пального кінцевому споживачеві», – зазначив він.

За словами чиновника, повністю викоренити проблему фальсифікату можна за допомогою обов'язкового введення акцизного поста на виробництвах. Але поки що, зазначив М.Щербина, це питання не вирішується.

«Потрібно зобов'язати підприємства, які в принципі можуть виробляти підакцизну продукцію, ставити акцизні пости, які чітко визначатимуть продукт, який ввозиться на і вивозиться з підприємства. Тоді відповідальність буде іншою, і не кожен захоче в ці ігри гратися», – вважає податківець.

У свою чергу Сергій Куюн озвучив ідею, яка останнім часом циркулює в галузевих колах, щоб наділити нафту і газоконденсат статусом підакцизного товару з нульовою ставкою. «Для легальних переробників цей крок залишиться непоміченим, тоді як міні-НПЗ змусить звітувати про обсяги його використання, виробництва та напрямки реалізації продукції», – підсумував С. Куюн.

Як повідомляв enkorr, сукупні втрати бюджету від діяльності нелегального сегмента паливного ринку за 9 місяців 2020 року в Україні експерти оцінюють від 9 до 15 млрд грн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти