У початок

Петро Порошенко виступив проти підвищення акцизів на пальне

Лідер партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко закликає владу скасувати заплановане підвищення акцизів на бензин і дизпальне, оскільки це стане ударом і по українцях, і по залежних від пального виробниках, насамперед по аграріях. Про це він заявив під час брифінгу.

Порошенко зауважив, що уряд намагається «прикритися» директивами Європейського Союзу, в яких нібито йдеться про зобовʼязання підняти акцизи до європейського рівня. Але це, з його слів, неправда, бо такі вимоги існують тільки відносно держав-членів ЄС, до того ж, вони мають право імплементувати ці норми впродовж 10 років.

«Уже з 1 липня за планами уряду ціна на бензин має зрости мінімум на 1,5 гривні, якщо для цього будуть визначені лише акцизні прорахунки. Додатково до цього, щоб перестрахуватися, нафтотрейдери закладуть курсову різницю, закладуть збільшені видатки на заморожені кошти, і ситуація зі зростанням може стати неконтрольованою і непередбачуваною», — сказав Порошенко.

На погляд Порошенка, такі рішення мають ухвалюватися не підкилимно, а лише після ретельного обговорення з експертами й бізнесом, щоб мінімізувати негативні наслідки.

«Ще одне питання – це конкурентноздатність української економіки. Бо вартість пального, вартість енергетики – у ціні всього, а першими, хто підпаде під вплив підвищення цін, будуть підприємства аграрної промисловості. Це викличе здорожчання всіх продуктів харчування, а пенсії і зарплати не зростуть, тому що для цього фізично, як стверджує влада, немає джерел», — констатує Порошенко.

Раніше директор Консалтингової компанії «А-95» Сергій Куюн висловив думку, що урядовий законопроєкт, яким пропонується поступове збільшення акцизного податку на пальне, не враховує особливостей споживання і несправедливий по відношенню до споживачів пального.

Нагадаємо, минулого тижня Кабінет міністрів підтримав законопроєкт, яким пропонується поступове збільшення акцизного податку на пальне.

Йдеться про законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо наближення законодавства України до законодавства Європейського Союзу щодо акцизного податку». Його ще має ухвалити Верховна Рада.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти