У початок

Перший LNG-термінал в Україні з’явиться у порту «Південний»

Група інвесторів з Об’єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ) планує збудувати у порту «Південний» термінал для постачання скрапленого природного газу (СПГ), повідомляє «Судноплавство».

Зазначається, що для реалізації проєкту створено спеціальну інвестиційну компанію LNG Terminal South FCZO зі штаб-квартирою в Дубаї. Постачання скрапленого газу здійснюватиметься з основних країн-виробників, але насамперед з Катару.

Планується, що термінал вводитиметься в експлуатацію трьома чергами протягом наступних десяти років. Загальний обсяг інвестицій у проєкт становить $122 млн.

СПГ-термінал є технологічно складним об’єктом, який забезпечує прийом скрапленого газу, його зберігання, розрідження й подання під тиском у магістральний газопровід. Схожі термінали працюють у Нідерландах, Німеччині, Польщі й інших країнах. В Україні це перший термінал.

Розрахункова потужність терміналу становить 200 млн кубометрів природного газу на рік. Порт «Південний» має глибину фарватеру понад 18 метрів. Через потужність порту й було обрано саме його.

Україна щорічно споживає 27 млрд кубометрів природного газу. Близько 20 млрд кубометрів видобувають українські газовидобувні підприємства. Решта імпортується переважно зі Східної Європи, але практично це реверсний російський природний газ (близько 6 млрд кубометрів).

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти