У початок

Переробка нафти в Китаї падає вперше з 2001 року

Переробка нафти в Китаї 2022 року впала на 3,4% порівняно з роком раніше, що стало першим річним падінням з 2001 року, оскільки жорсткі заходи контролю COVID-19 у Китаї вплинули на економіку й споживання палива, повідомляє Reuters.

За даними Національного бюро статистики (NBS), оприлюдненими у вівторок, торік нафтопереробники переробили 675,9 млн тонн сирої нафти, або близько 13,5 млн барелів на добу (б/д). 2001 року обробка впала на 0,3% порівняно з попереднім роком, показали записи NBS.

Видобуток сирої нафти в грудні зріс на 2,5% порівняно з тим самим місяцем торік, до 59,88 млн тонн, повідомляє NBS, або 14,1 млн б/д, що є другим за величиною обсягом 2022 року на добовій основі, оскільки нафтопереробники нарощували виробництво, щоб використати квоти на експорт палива.

Це трохи менше за 14,5 млн б/д у листопаді й рекордних 14,8 млн б/д у червні 2021 року.

Після восьми місяців послідовних падінь у річному обчисленні з січня по серпень переробка нафтопереробних заводів почала відновлюватися у вересні, оскільки уряд змінив свою політику щодо торгівлі паливом, запровадивши великий набір квот для стимулювання експорту.

У четвертому кварталі експорт нафтопродуктів, включаючи дизельне пальне, бензин, авіаційне паливо й судновий мазут, зріс на 61% порівняно з минулим роком, до 18,3 млн тонн.

Запуск нового заводу PetroChina потужністю 200 тис. б/д у провінції Гуандун і заводу Shenghong Petrochemical потужністю 320 тис. б/д у Цзянсу також допомогли підтримати робочі рівні протягом останніх кількох місяців 2022 року.

Згідно з даними NBS, видобуток природного газу в грудні зріс на 6,5% порівняно з роком раніше, до 20,4 млрд кубометрів (млрд кубометрів), що є місячним рекордом, оскільки державні нафтові компанії активізували буріння, щоб задовольнити попит на опалення взимку.

Видобуток 2022 року зріс на 6,4% до річного рекорду в 217,8 млрд кубометрів, шостий рік, коли річний видобуток зріс більш ніж на 10 млрд кубометрів і забезпечив подушку пропозиції, оскільки Китай скоротив дорогі закупівлі скрапленого природного газу.

Видобуток сирої нафти залишався впевнено вищим за позначку в 4 млн б/д, рівень, який сектор, де домінує держава, розглядає як стратегічний для забезпечення безпеки внутрішніх постачань, оскільки компанії активізували розробку більш складних пластів.

Торішній видобуток зріс на 2,9% порівняно з 2021 роком і склав 204,67 млн тонн, або 4,1 млн б/д, а видобуток у грудні збільшився на 2,5% порівняно з роком і склав 16,87 млн тонн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти