У початок

Переробка на НПЗ у Китаї за січень-лютий зросла на 3,3%

На тлі відновлення попиту китайські нафтопереробні заводи переробили на 3,3% більше сирої нафти за перші два місяці 2023 року порівняно з роком раніше, повідомляє CNA.

Видобуток сирої нафти у січні-лютому досяг 116,07 млн тонн, свідчать дані Національного бюро статистики, що еквівалентно 14,36 млн барелів на день (б/д). Це порівняно з 13,98 млн барелів на добу за аналогічний період торік і 14,1 млн б/д у грудні.

Китайські державні нафтопереробні підприємства заохочували частково переробляти, щоб отримати прибуток від експорту нафтопродуктів, після того, як уряд розширив набір квот, що призвело до 74% зростання експорту нафтопродуктів у січні-лютому.

За даними консалтингової компанії JLC, незалежні заводи також підвищили показники переробки на 4,4 відсоткових пункти порівняно з роком раніше до середнього рівня 67,5% своєї потужності за той самий період.

Зі слів аналітиків JLC, значні квоти на імпорт сирої нафти на початку року й очікування відновлення попиту на нижній течії підтримали операційні ставки.

Дані NBS також показали, що видобуток сирої нафти в Китаї за січень-лютий зріс на 1,8% порівняно з роком, до 34,17 млн тонн (приблизно 4,23 млн б/д), а видобуток природного газу зріс на 6,7%, до 39,8 млрд кубометрів.

Внутрішній видобуток сирої нафти зріс майже на 3% торік і міцно перевищив позначку в 4 млн б/д після того, як державні виробники прискорили розробку геологічно більш складних колекторів, щоб компенсувати швидке виснаження зрілих басейнів.

Основна морська нафтогазова компанія CNOOC Ltd, на яку торік припало 60% національного зростання видобутку нафти, поставила за мету в січні збільшити видобуток на 8% цього року — до рекорду.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти