У початок

Падіння цін на російську нафту загрожує держбюджету росії – ЗМІ

Падіння ціни на російську нафту Urals у рублях через зниження світових цін і укріплення російської валюти приведе до дефіциту федерального бюджету росії.

З початку серпня ціна на Urals у рублях упала на 17%, закріпившись нижче за 4 тис. руб. за барель. Якщо ці ціни зберігатимуться до кінця року, бюджет рф із профіцитного може стати дефіцитним, пише російський «Коммерсант».

За даними Profinance.ru, наприкінці минулого тижня вартість нафти Urals опускалася до 3,65 тис. руб. за барель – мінімальної позначки з початку року. Зараз вона становить близько 3,9 тис. руб. за барель, що на 17% нижче від значення кінця липня.

Значне падіння вартості нафти пов'язане насамперед зі зниженням цін на світовому ринку. За даними Investing.com, станом на закриття торгів у середу вартість європейської нафти Brent складала $100 за барель, що на 7,5% нижче від ціни на кінець липня. Водночас вартість Urals, яка через санкції торгується зі значним дисконтом, знизилася з початку місяця на 14% – до $65,3 за барель.

У рублях середня вартість російської нафти з початку року склала 6,1 тис. руб. за барель, що майже вдвічі вище за ціну, закладену в російському бюджеті (3,2 тис. руб.). За даними мінфіну рф, нафтогазові доходи за сім місяців становили 7,1 трлн руб., проте профіцит бюджету рф у січні-липні вже опустився нижче від 0,5 трлн руб.

«Восени бюджет буде в невеликому дефіциті, а в грудні кумулятивний дефіцит зросте до 2,3 трлн руб.», – зазначив головний аналітик російського «совкомбанку» Михайло Васильєв.

Начальник аналітичного управління банку «зеніт» Володимир Євстифєєв додає, що на тлі зниження наповнюваності бюджету доходами від продажу енергоносіїв влада рф може посилити риторику щодо потреби слабшого курсу російської валюти. 

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти