У початок

Orlen побудує новий термінал у Гданську

PKN Orlen за 0,5 млрд злотих побудує перевантажувальний термінал для олив, пального й біовідходів у Гданську. Термінал має посилити безпеку і надійність постачань продукції. Про це концерн оголосив у п’ятницю.

«Ми спрямовуємо загалом 2 млрд злотих на інвестиції, які підвищать рентабельність переробки сирої нафти на НПЗ, а також посилять безпеку постачань продукції. Інвестуючи у власну інфраструктуру, ми збільшуємо свою незалежність від зовнішніх партнерів, а отже, генеруємо значну економію в сфері логістики. Важливо, що ми використовуємо потенціал місцевих компаній, які працюватимуть над цим проєктом від нашого імені», — сказав Даніель Обайтек, президент PKN Orlen.

Він зазначив, що цільова перевантажувальна потужність морського терміналу, розташованого на Мартві Віслі, у найближчі роки може становити до 2 млн тонн продукції на рік. Як зазначили у компанії, реалізація інвестиції підвищить рентабельність і безпеку постачань біокомпонентів для виробництва палива (біобазин і біодизель) і транспортування продуктів (базових олив і суднового палива), вироблених на НПЗ.

Новий термінал на причалі Rafineria Gdańska має бути запущено 2025 року, він дасть змогу щорічно перевантажувати понад мільйон тонн продуктів, включаючи базові оливи, суднове паливо й паливні біодобавки.

За даними PKN Orlen, проєкт терміналу передбачає будівництво перевантажувального причалу для обробки суден завдовжки до 130 м, глибиною осадки приблизно до 5,8 м і завширшки до 17,6 м, трубопроводів, сталевих естакад, підземної і допоміжної інфраструктури, що з’єднує термінал з НПЗ у Гданську.

Будувати термінал буде консорціум компаній NDI Group, Biproraf, BPBM PROJMORS і Scherzer GmbH.

Термінал дасть змогу перевантажувати компоненти і біокомпоненти, які входять до складу біопалива.

Також у Гданську будується установка вартістю понад 1,4 млрд злотих, яка дасть змогу виробляти високоякісні оливи. Про це повідомляє польський Центр інформації про енергетичний ринок.

Зі слів представників компанії, вартість установки БГН, так званий блок гідрокрекінгу нафти, становить понад 1,4 млрд злотих. Установка БГН на НПЗ у Гданську дасть змогу виробляти високоякісні масла. Його будівництво розпочали наприкінці 2021 року.

Завдяки установці БГН, яка впроваджується з 2021 року, покращиться економіка переробки сирої нафти. Виведення на польський і зовнішні ринки найсучасніших базових олив групи II, які є абсолютно новою категорією продукції, призведе до значного підвищення конкурентоспроможності концерну. Очікується, що установка вироблятиме понад 400 тис. тонн на рік цих олив і десятки тисяч тонн паливних проміжних продуктів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти