У початок

Orlen обмежує експорт бітуму. Пріоритет — задоволення внутрішнього попиту

Пропозиція бітуму у східній частині Європи нижча, ніж у попередні роки, а попит зростає. У першому кварталі цього року постачання з Німеччини в Польщу впали майже на 80%, повідомили PKN Orlen. У компанії додали, що обмежують експорт бітуму й відправляють надлишки з Чехії і Литви в Польщу.

У PKN Orlen повідомили PAP, що в першому кварталі 2023 року обсяг продажів бітумів на нафтопереробних заводах (НПЗ) у Плоцьку й Тшебіні зріс майже на 50% порівняно з аналогічним періодом торік. 

«Якщо ми також включимо виробництво на НПЗ в Чехії й Литві, це збільшення становить понад 60% для всієї Orlen Group (без урахування активів колишньої Lotos Group)», — додали в компанії. Orlen пояснив, що у разі з бітумами з нафтопереробного заводу в Гданську «у певній кількості» вони надходять до UNI-Bitumen, яка, відповідно до припущень щодо засобів правового захисту, запропонованих Європейською Комісією під час злиття Orlen Group і Grupa Lotos, переслідує власні бізнес-цілі. «Ми пропонуємо надлишки продукції на НПЗ у Гданську як Orlen Group нашим клієнтам на польському ринку», — зазначили в Orlen.

У компанії також додали, що порівнювані періоди продажу мали «різні геополітичні умови» (початок повномасштабної війни в Україні 2022 року) й погодні умови, що, вважають у компанії, також впливає на плавність реалізації дорожньої інвестиції і робить поточний рік «істотно кращим» за попередній.

Як зазначили у Консалтинговій групі «А-95», рішення Orlen про скорочення експорту може вплинути і на український ринок. Так, за даними групи, у січні-травні поточного року на польську компанію припало 74% (30,7 тис. т) усіх постачань продукту в Україну.

Orlen Asfalt повідомляє на своєму веб-сайті, що є одним із найбільших постачальників асфальтового в’яжучого, що використовується для виробництва дорожніх покриттів у Центральній Європі. Продукція компанії продається в понад 40 країнах світу – переважно на польському ринку.

Як частина асфальтного сегменту Orlen Group компанія постачає продукцію з шести заводів, розташованих у Польщі (Плоцьк, Гданськ, Тшебіня), Чехії (Літвінов, Пардубіце) і Литві (Мажейку). У 2017-2022 роках, тобто до злиття з Grupa Lotos, Orlen Group виконувала контракти в середньому на рівні приблизно 1,5 млн тонн бітуму на рік.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти