У початок

Опозиція закликає прем’єра Польщі підтримати заборону на російський LPG

Опозиційні політики 16 червня звернулися до прем'єр-міністра Матеуша Моравецького з проханням підтримати їхній проєкт ембарго на російський LPG.

«Якщо офіційні особи, які вам підпорядковані, нехтують вашими заявами щодо важливих для Польщі питань, давайте побудуємо угоду, яка виходить за межі розбіжностей; давайте звільнимо Польщу від російського газу», — сказали вони. Про це повідомляє Bankier.pl.

У прес-релізі, надісланому PAP, опозиційні політики нагадують, що два місяці тому законопроєкт про заборону імпорту російського скрапленого газу, підготовлений Яцеком Томчаком, депутатом від KP-PSL, який підписали 48 депутатів від різних клубів, окрім PiS і Konfederacja, було подано в Сейм. «З дивних причин робота над цим не починається. PiS робить усе, щоб це не було обговорено в Сеймі, незважаючи на те, що Польща є найбільшим імпортером скрапленого газу в Євросоюзі, близько 50% надходить з росії» — наголошується в комюніке.

А ще, як додається, «понад рік тому прем’єр-міністр Матеуш Моравецький і віце-прем’єр Яцек Сасін пообіцяли, що 1 січня 2023 року в Польщі не буде російського LPG». «Уже червень, а російський LPG все ще йде до Польщі. Тим часом Україна запровадила повне ембарго на російський LPG, яка останніми тижнями посилила санкції, заборонивши імпорт російського палива також з інших країн, тобто і з Польщі теж. Який вплив мають російські служби в PIS?» — запитують опозиційні політики.

У квітні депутати від опозиційних клубів — «Ліві», «КО», «KP-PSL» і «Polski 2050» — подали до Сейму законопроєкт, який запроваджує санкції проти російського LPG. Тоді вони звернулися за його підтримкою до депутатів інших партій, особливо Об’єднаних правих.

Відповідно до річного звіту Польської асоціації LPG, внутрішнє споживання LPG 2022 року зросло на 2,5% у річному обчисленні і склало майже 2,5 млн тонн. Понад 80% припадає на імпорт, частка найбільшого постачальника — росії — скоротилася більш ніж на 10%, до 47%.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти