У початок

OPIS прогнозує на серпень високі постачання в АРА

Серпневий імпорт LPG у північно-західну Європу оцінюється у 425 тис. т, що на 25% більше, ніж у липні 2023 року. Про це йдеться у звіті агенції OPIS, підготовленому для enkorr.

«Постачання скрапленого газу в ARA залишається комфортним. Проте експорт у Північне море з Норвегії й Великобританії не зростає в серпні через невизначеність із природним газом. Минулого тижня ціни на природний газ різко зросли, але залишаються трохи нижчими за скраплений газ», — зазначають автори звіту.

Тим часом скраплений газ дешевшає у США, а запаси значно перевищують середній рівень за 5 років. За тиждень ціни на пропан упали з 37% до 34% від нафти WTI. Експорт близький до рекордного рівня. Бутан також падає в ціні (з 45% до 43% від WTI). Темпи здешевшання бутану не такі високі, оскільки вже з’являється попит на нього для додавання до зимового бензину, щоб підвищити тиск насичених парів.

Аналітики зазначають, що на експорт LPG з США може суттєво вплинути засуха: «Рекордно низький рівень води у Панамському каналі призводить до затримок і тривалого часу очікування суден. Це означає, що деякі вантажі LPG із Мексиканської затоки може бути переадресовано в Європі замість того, щоб прямувати в Азію через Панамський канал».

Таким чином, зростання цін у північно-східній Європі може припинитися. Нагадаємо, що протягом минулого тижня вартість пропану на базисі CIF ARA зросла на $28/т – до $531/т, бутан додав у ціні $78/т і торгувався за $599/т. Здорожчання вже відлунюються на польському ринку і далі в Україні.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти