У початок

Оператор ГТС України закликає зменшити постачання газу через «північний потік-1»

Оператор газотранспортної системи України (ОГТСУ) виступає за підвищення енергетичної безпеки України й регіону шляхом скорочення постачання газу в Європу газопроводом «Північний потік-1» і відповідного перерозподілу газових маршрутів для максимального завантаження української ГТС. Про це йдеться у повідомленні, оприлюдненому на офіційному сайті ОГТСУ.

З такою пропозицією на засіданні Секретаріату Енергетичного Співтовариства Європи (The Energy Community Secretariat (SEEGAS) виступила директорка з питань взаємодії з держорганами і міжнародними організаціями ОГТСУ Ольга Бєлькова.

«Українську ГТС так спроєктовано, що у нас немає окремих газопроводів для транзиту й окремих – для транспортування газу всередині країни. Першочергово це соціальний захист українців, який необхідно підсилювати. Наразі саме транзит є додатковим чинником безпеки для української газотранспортної інфраструктури. Пропорційно ми послабимо позиції росії на енергетичному ринку Європи», – заявила у своєму виступі Ольга Бєлькова.

Також представниця ОГТСУ наголосила на важливості підвищення енергетичної безпеки України за рахунок збільшення на довгостроковій основі гарантованих потужностей зі Словаччиною, Угорщиною, Румунією й Польщею. Крім того, безпеці регіону сприятиме відкриття Трансбалканського коридору, для повноцінної роботи якого турецький і болгарський оператори мають створити гарантовані потужності в напрямку Туреччина-Болгарія, а наші молдовські партнери – зняти регуляторні бар’єри.

Оператор ГТС України звернувся з проханням про запровадження норм Третього енергетичного пакету ЄС на всіх кордонах між Україною і ЄС.

Європейські оператори ГТС, зазначають у компанії, підтримали позицію України й погодились сприяти підсиленню енергетичної безпеки регіону.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти