У початок

ОПЕК+ продовжує глибоке скорочення видобутку нафти до 2025 року

У неділю, 2 червня, ОПЕК+ погодилася продовжити більшу частину глибокого скорочення видобутку нафти до 2025 року, оскільки група прагне підтримати ринок на тлі слабкого зростання попиту, високих процентних ставок і зростання видобутку конкурентів у США. Про це повідомляє Reuters.

Останніми днями ціни на нафту Brent торгуються близько $80 за барель, що є нижчим від того, що потрібно багатьом членам ОПЕК+, щоб збалансувати свої бюджети. Занепокоєння з приводу повільного зростання попиту в Китаї, який є найбільшим імпортером нафти, вплинуло на ціни разом зі зростанням запасів нафти в розвинутих економіках.

Організація країн-експортерів нафти й союзники на чолі з росією, разом відомі як ОПЕК+, з кінця 2022 року здійснили низку серйозних скорочень видобутку.

Зараз члени ОПЕК+ скорочують видобуток загалом на 5,86 млн барелів на день (б/д), або приблизно на 5,7% світового попиту.

До них входять скорочення на 3,66 млн б/д, термін дії яких мав закінчитися наприкінці 2024 року, і добровільні скорочення вісьмома членами на 2,2 млн б/д, які закінчуються наприкінці червня 2024 року.

2 червня ОПЕК+ погодилася продовжити скорочення на 3,66 млн б/д на рік до кінця 2025 року й продовжити скорочення на 2,2 млн б/д на три місяці до кінця вересня 2024 року.

ОПЕК+ поступово припинить скорочення на 2,2 млн б/д протягом року з жовтня 2024 року по вересень 2025 року.

«Ми чекаємо зниження процентних ставок і кращої траєкторії, коли справа доходить до економічного зростання... а не осередків зростання тут і там», — сказав журналістам міністр енергетики Саудівської Аравії принц Абдулазіз бін Салман.

ОПЕК очікує, що попит на нафту ОПЕК+ становитиме в середньому 43,65 млн б/д у другій половині 2024 року, що передбачає скорочення запасів на 2,63 млн б/д, якщо група збереже видобуток на квітневому рівні 41,02 млн б/д.

Витрата буде меншою, коли ОПЕК+ у жовтні почне поступово припиняти добровільне скорочення видобутку на 2,2 млн б/д.

За оцінками Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), яке представляє найбільших світових споживачів, 2024 року попит на нафту й запаси ОПЕК+ буде в середньому значно нижчим – 41,9 млн б/д.

Аналітики очікували, що ОПЕК+ продовжить добровільні скорочення на кілька місяців через падіння цін на нафту й слабкий попит.

Але багато аналітиків також передбачали, що групі буде важко встановити цілі на 2025 рік, оскільки вона ще не погодила індивідуальні цілі щодо потужностей для кожного члена, що раніше створювало напруження.

ОПЕК+ проведе наступне засідання 1 грудня 2024 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти