У початок

Омський НПЗ зупинив половину потужностей після вибуху

Вибух, який пролунав 26 серпня на омському нафтопереробному заводі (НПЗ), вивів з ладу майже половину потужностей підприємства, повідомляє Reuters із посиланням на джерело, знайоме із ситуацією.

Зі слів співрозмовника агентства, внаслідок інциденту зазнала пошкоджень і була зупинена установка первинної переробки нафти АВТ-11 — найбільш продуктивна на заводі.

Запущена 2023 року, АВТ-11 переробляє на рік 8,4 млн тонн нафти й 1,2 млн тонн газового конденсату і забезпечує 41% потужності Омського НПЗ. Завод є найбільшим у росії, виробляючи приблизно десяту частину всього палива в країні.

Зі слів джерел Reuters, припинення перероблення нафти на АВТ-11 може призвести до повної зупинки гідрокрекінгу на омському НПЗ, оскільки завод постачається сировиною (вакуумним газойлем) безпосередньо з АВТ-11.

Другу за продуктивністю на омському НПЗ первинну установку – АВТ-10 (8,6 млн тонн на рік, 37% потужності НПЗ) — раніше зупиняли через пожежу 1 серпня. На час її простою, за інформацією джерел Reuters, НПЗ повертав у роботу деякі старі первинні установки.

Прес-служба заводу повідомила, що підприємство працює у «штатному» режимі, займання обладнання «повністю локалізовано». Інцидент не вплине на виробничу програму, оскільки «план з перероблення буде виконано шляхом використання додаткових переробних потужностей підприємства», наголосили у прес-службі. Внаслідок вибуху й пожежі на заводі одна людина загинула, семеро постраждали.

Торік омський НПЗ переробив 21,28 млн тонн нафти і виробив 5,07 млн тонн автобензину (11,5% від виробництва у рф), 8,1 млн тонн дизпального (9,2%) й 1,63 млн тонн авіагасу (15%).

З початку року російські нафтозаводи й нафтобази не менше 40 разів зазнавали атак українських дронів, а низка великих НПЗ були змушені зупиняти виробництво після пожеж і пошкоджень обладнання.

За січень–травень випуск бензину в росії, за даними росстату, впав на 20%, а дизельного пального — на 11%, порівняно з рівнями кінця грудня. На початку червня російська влада засекретила статистику з випуску палива, посилаючись на санкції й загрозу «маніпуляцій» ринком.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти