У початок

Brent здешевшала до $81,25 за барель

Ціни на нафту призупинили своє нещодавнє зростання, знизившись 27 серпня після зростання більш ніж на 7% за попередні три сесії через занепокоєння постачаннями, викликані побоюваннями ширшого конфлікту на Близькому Сході й потенційного закриття лівійських нафтових родовищ.

Ф'ючерси на нафту марки Brent упали на 18 центів, або 0,2%, до $81,25 за барель о 04:30 за Гринвічем, а ф'ючерси на нафту West Texas Intermediate у США впали на 28 центів, або 0,4%, до $77,14 за барель.

«Можливо, здається, що зниження цін на нафту стримується на сьогоднішній сесії, що свідчить про певний перепочинок цін після різкого зростання протягом останніх кількох днів, — сказав Єп Джун Ронг, ринковий стратег IG. — З огляду на стрибок цін на нафту через геополітичні ризики на Близькому Сході й зупинку видобутку в Лівії, учасники ринку зараз перебувають у деякому очікуванні, щоб оцінити подальший розвиток подій».

Ринки нафти різко зросли протягом попередніх трьох сесій через очікування зниження процентної ставки в США, що може підвищити попит на паливо, військові напади між Ізраїлем і Хезболлою в Лівані на вихідних, які загрожують ширшим конфліктом на Близькому Сході, потенційно порушуючи постачання з ключового регіону видобутку, і потенційне закриття Лівії.

За цей період WTI зросла на 7,6%, а Brent – на 7%.

Нафтові родовища на сході Лівії, на які припадає майже весь видобуток країни, буде закрито, а виробництво й експорт – припинено, заявила адміністрація на сході Лівії в понеділок після спалаху напруги навколо керівництва центрального банку.

Не було підтвердження ні від міжнародно визнаного уряду країни в Тріполі, ні від Національної нафтової корпорації (NOC), яка контролює нафтові ресурси країни.

Політична суперечка може вплинути майже на всі 1,17 млн барелів на день (б/д) видобутку в північноафриканській країні, виходячи з даних останнього дослідження Reuters щодо видобутку Організації країн-експортерів нафти в липні.

Хоча негативні настрої щодо глобального попиту на нафту можуть вплинути на ціни на нафту, оскільки китайський попит матиме величезний вплив, потенційне закриття нафтових родовищ у Лівії призведе до скорочення пропозиції й може загальмувати зниження цін на нафту, сказала аналітик Vortexa Серена Хуанг.

З її слів, інші виробники нафти раділи б вищим цінам на нафту, і, можливо, не обов’язково забезпечать додаткову пропозицію негайно.

Нафту також підтримала ескалація конфлікту між Ізраїлем і «Хезболлою», з великим обміном ракетами між ними, оскільки «Хезболла» намагається помститися за вбивство старшого командира минулого місяця.

«Ринки залишаються на межі, оскільки сутички між Ізраїлем і Хезболлою посилюються», — йдеться в записці аналітиків ANZ.

Високопоставлений генерал США заявив у понеділок, що небезпека ширшої війни дещо зменшилася, але потенційний удар Ірану по Ізраїлю залишається ризикованим.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти