У початок

ОГТСУ 2023 року транспортував 4,3 млрд куб. м газу з ЄС і Молдови

АТ «Оператор ГТС України» минулого року транспортував 4,3 млрд куб. м газу з країн Європейського Союзу й Молдови. Про це на своєї сторінці у Facebook повідомив генеральний директор ОГТСУ Дмитро Липпа.

«Ми динамічно рухаємось у бік максимальної інтеграції нашої системи з суміжними системами країн ЄС як із технічного, так і з комерційного погляду. Така інтеграція дозволить нам створити альтернативу сакральному «транзиту». Загальний обсяг надходжень через західні кордони становить понад 4,3 млрд куб. м», – написав він.

З його слів, зокрема з Румунії протягом року вдалося отримати понад 550 млн куб. м. Хоча раніше на цьому маршруті газ рухався у зворотній бік, з півночі на південь.

Окрім того, минулого року ОГТСУ зробив фокус на ефективному використанні природного газу в рамках системи. Це і паливний газ, і технологічні витрати.

«2023 року нам вдалося знизити цей показник на 1/3 порівняно з 2022 роком, а в поточних цінах це понад 3 млрд грн! Це щоденна кропітка робота диспетчерів, метрологів, технічного персоналу і служб, що забезпечують функціонування всіх елементів системи», – зазначив Дмитро Липпа.

Ключовим завданням стосовно компресорних станцій 2023 року було визначити оптимальну конфігурацію роботи системи з 80 об'єктів, за якою майже половину КС можна було б перевести в особливий режим з мінімізацією витрат на їх утримання.

«Систему будували на транспортування 150 млрд куб. м, фактично маємо в рази менше, утримання такої «махіни» коштує грошей. Потенціал економії, який ми бачимо вже сьогодні, – близько 1 млрд грн на рік. Ми – готові», – запевнив гендиректор ОГТСУ.

В обслуговуванні газорозподільних станцій (близько 1 400 одиниць у системі) в ОГТСУ також є зміни.

«Замість стаціонарного 24/7 контролю ГРС з оператором на місці у нас вводиться режим мобільного обслуговування, коли кваліфікована бригада протягом тижня об’їжджає на маршруті декілька об’єктів і забезпечує якісне ТО обладнання. «Підгледіли» в італійських колег, але система робоча, на кінець року маємо 43 таких бригади і продовжуємо додавати ще. Повний перехід на таку модель – це ще декілька сотень мільйонів гривень економії на рік», – зазначив очільник ОГТСУ.

Він також додав, що ОГТСУ є одним з найбільш активних учасників Prozorro, за що оператор отримав відзнаку «За системну підтримку реформи та ініціативи, як зробити закупівлі кращими».

«2023 року було зекономлено близько 7% коштів порівняно з очікуваною вартістю. Це дуже матеріально, адже закупівлі ОГТСУ становлять майже 1% обсягу торгів на платформі», – наголосив Дмитро Липпа.

З його слів, фінансові результати компанії більш ніж позитивні. Але їх буде опубліковано пізніше.

Разом із тим гендиректор ОГТСУ повідомив, що до державного бюджету компанія сплатила 10,6 млрд грн податків (ПДВ і податок на прибуток) без ЄСВ.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти