У початок

Обсяги перевалки ДП у портах Румунії в листопаді залишаються високими

Минулого місяця обсяги надходження дизельного пального і газойлю в румунських портах зменшилися на 2%, до 383 тис. тонн, але порівняно з аналогічним періодом торік зростання становить 24%. Про це свідчать дані Консалтингової групи «А-95».

Зберіганню обсягів перевалки на високому рівні сприяє жвавий попит на дизпальне з боку українських компаній. На тлі страйків перевізників на західних кордонах і різкого зменшення імпорту продукту з болгарських терміналів Румунія для багатьох імпортерів стала чи не єдиним альтернативним джерелом постачань. Протягом останніх двох місяців імпорт дизпального з Румунії в Україну подвоївся й досяг 188 тис. тонн. На обсяги постачань дистилятів у порти Румунії також вплинули ремонтні роботи на НПЗ Petrotel, які проводилися в першій половині листопада.

Майже весь обсяг морського імпорту, 365 тис. тонн, було оброблено паливним терміналом у Констанці. Також 18 тис. тонн продукту було розвантажено у Петромідії. На термінал у Галаці дизельні вантажі минулого місяця не надходили.

Морським шляхом дизпальне в Румунію в листопаді надходило з п’яти країн. Найбільші обсяги, 136 тис. тонн, було постачено з Індії. З Саудівської Аравії й Греції прибуло відповідно 95 тис. тонн і 55 тис. тонн продукту. Також 48 тис. тонн дистилятів надійшло з Туреччини. Цього року вперше в Констанцу прибув вантаж із Кувейту. Партію обсягом 47 тис. тонн із заводу Al Zour було розвантажено в румунському порту 23 листопада.

Варто зазначити, що в Україну з Румунії протягом листопада відвантажувалося дизпальне походженням з Індії, Греції, Італії й Саудівської Аравії. Минулого місяця українські компанії розмитнили 61 тис. тонн продукту індійського походження, що надійшло з румунських терміналів. Також із румунського напрямку було оформлено 57 тис. тонн грецького продукту. Постачання італійського й саудівського ресурсу склали 48 тис. тонн й 16 тис. тонн відповідно. З Румунії в Україну минулого місяця надійшло й майже 4 тис. тонн дизпального турецького виробництва й 1 тис. тонн азербайджанського.

За одинадцять місяців обсяги перевалки дизельного пального й газойлю в румунських портах зросли на 25%, до 3,72 млн тонн. За той же період обсяги постачань дизельного пального з Румунії на український ринок зросли з 657 тис. тонн до 1,33 млн тонн.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти