У початок

НПЗ Slovnaft скоротить споживання російської нафти до 60%

Єдина нафтопереробна компанія Словаччини Slovnaft скоротить частку російської нафти у своїй переробній діяльності наступного року приблизно до 60% з приблизно 95% і використовуватиме інші суміші для дотримання санкцій проти росії, повідомило агентство Reuters.

Slovnaft, яка належить угорській MOL, переробляє 124 тис. барелів на день і експортує свою продукцію в Центральну Європу, використовує російську нафту, що постачається з трубопроводу «Дружба», але прискорює модифікації для використання інших сумішей.

Ця зміна є відповіддю на загрозливе ембарго Європейського Союзу на імпорт російської сирої нафти, яке має на меті зупинити 90% імпорту російської сирої нафти до 27 країн блоку.

Словаччина разом з Угорщиною й Чеською Республікою забезпечили винятки для імпорту основних трубопровідних товарів. Проте винятки не поширюються на більшість експорту палива, виробленого з російської нафти, що є проблематичним для Slovnaft.

Slovnaft зможе зберегти частку російської нафти у своїй суміші завдяки виняткам, які охоплюють ринок Словаччини та спочатку експорт палива до Чехії.

«Ми припускаємо, що якщо наша частка ринку на внутрішньому ринку та в Чехії збережеться, наступного року ми можемо переробити приблизно 60% річного обсягу REBCO (російська суміш), а решта має бути альтернативою, для експортних цілей», — сказав речник Slovnaft Антон Молнар, додавши, що компанія прагне зберегти переробну потужність на рівні поточного рівня.

Виняток щодо експорту в Чехію закінчується 5 грудня наступного року, що змусить Slovnaft ще більше скоротити використання російської нафти.

Slovnaft експортує близько 62% свого дизельного пального, зокрема 27% в Чехію й 20% в Австрію. Компанія також експортує більшу частину свого бензину, авіаційного палива, полімерів і сірки.

«2023 рік буде нелегким, і ускладнення обробки можуть стати очевидними лише під час самої експлуатації», – додали в компанії.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти