У початок

НПЗ рф у серпні експортують рекордні обсяги мазуту

Російські НПЗ у серпні різко збільшили експорт мазуту, який тепер прагне рекордних значень цього року. За перші 23 дні місяця рф експортувала 1,1 млн барелів на добу (б/д), що на 200 тис. тонн перевищує обсяг постачань у липні, повідомляють росЗМІ.

Обсяг вивезення зростає після збільшення нафтоперероблення, зокрема у зв'язку з виходом із ремонтів низки російських НПЗ. Найбільшими імпортерами російського мазуту стали Китай, Індія й Саудівська Аравія, яка використовує цей нафтопродукт для потреб електрогенерації.

Експорт мазуту з рф у серпні претендує на найвищий рівень за поточний рік, випливає із даних Kpler за перші 23 дні місяця. За даними аналітичної компанії, рф експортувала за цей період близько 1,1 млн б/д мазуту, тоді як у липні за кордон вивозилося його близько 900 тис. б/д. Приблизно половина серпневого експорту припала на постачання з балтійського порту «усть-луга».

Найбільшим імпортером російського мазуту став Китай, на який попередньо припало близько 20% серпневих постачань, чи приблизно 220 тис. б/с.

Ще у липні КНР і Саудівська Аравія імпортували приблизно по 190 тис. б/д, різко наростивши закупівлі щодо минулих місяців. Другий за величиною імпортер — Індія — збільшила закупівлі в серпні у 1,5 раза на рік, до більш ніж 150 тис. б/д. Імпорт мазуту з боку Саудівської Аравії поки що становить 110 тис. б/д.

До 2022 року найбільшим покупцем російського мазуту були США. 2021 року, за даними Kpler, США у середньому імпортували 300 тис. б/д мазуту з росії. У березні 2022 року США запровадили ембарго на імпорт нафти й нафтопродуктів із російської федерації у відповідь на початок військових дій в Україні.

російські нафтокомпанії нарощують експорт мазуту в умовах рекордного для цього року завантаження нафтопереробних заводів (НПЗ). Зокрема нафтоперероблення збільшується на новошахтинському й туапсинському НПЗ, які раніше цього року знижували завантаження через атаки безпілотників. За попередніми даними, перероблення нафти у серпні може досягти близько 5,5 млн б/д.

НПЗ рф виробляють понад 40 млн тонн мазуту на рік, з яких експортується близько 80%, решта припадає на внутрішнє споживання.

Індія потужно наростила закупівлі російського мазуту, зазначає Віктор Катона з Kpler. З його слів, найбільша нафтопереробна компанія в країні — Reliance — за потреби використовує імпортний мазут як сировину для вторинного нафтоперероблення. Китай також збільшує імпорт російського мазуту, нагадує аналітик. З його слів, після того, як азійські крек-спреди (на високосірчистий мазут різниця між ціною на нафту й цей нафтопродукт) зросли влітку до мінус $3-4 за барель до еталонного сорту Dubai, інтерес НПЗ Китаю до мазуту скоротився. Але зараз крек-спред для мазуту повернувся до весняної норми – близько мінус $7 за барель до Dubai, каже Віктор Катона. Саудівська Аравія, пояснює він, продовжує купувати нафтопродукт для потреб власної електрогенерації, доповнюючи тріаду традиційних покупців російського мазуту.

Збільшення обсягів експорту пов'язане насамперед із виходом із ремонтів російських НПЗ, додає максім малков із Kept. З його слів, імпортери використовують російський мазут насамперед для вироблення електроенергії в періоди пікового споживання в умовах високих літніх температур, коли різко зростає потреба у кондиціонуванні повітря. Саудівська Аравія, уточнює експерт, щороку в сезон пікової спеки нарощує імпорт топкового мазуту, оскільки інших потужностей, що генерують, для покриття піків у країні недостатньо. Китай, з його слів, імпортує мазут і нафту переважно для подальшого перероблення.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти