У початок

НПЗ Petrobrazi OMV Petrom вироблятиме «зелений» водень

OMV Petrom SA отримала фінансування від Європейської комісії (ЄК) для підтримки будівництва двох нових установок для виробництва екологічно чистого водню на нафтопереробному заводі (НПЗ) Petrobrazi потужністю 4,5 млн тонн на рік (т/рік) на південному сході Румунії, поблизу міста Плоєшті.

Як повідомляє Oil&Gas, фінансування присуджено згідно з Національним планом відновлення й стійкості (NRRP) за підтримки ЄС NextGenerationEU's Recovery and Resilience Facility (RRF) у рамках двох фінансових контрактів, підписаних 26 лютого з Міністерством енергетики Румунії. Максимальна сума фінансування становитиме 50 млн євро. Його має бути використано в рамках плану OMV Petrom на побудову двох установок електролізу води потужністю 35 МВт і 20 МВт, які разом дадуть НПЗ змогу виробляти близько 8 тис. т безвуглецевого «зеленого» водню на рік, повідомив оператор.

Представляючи виробничий процес, який повністю працюватиме на відновлюваній енергії, OMV Petrom повідомила, що інтегрує водень із запропонованих установок у виробництво екологічного палива на НПЗ, такого як стійке авіаційне паливо (SAF) і біодизель, щоб допомогти зменшити регіональні викиди вуглекислого газу (CO2) принаймні на 70% порівняно з використанням звичайного виду палива.

У зв’язку з тим, що обидва підрозділи зараз перебувають на стадії проєктування, OMV Petrom заявила, що планує прийняти остаточне інвестиційне рішення (FID) щодо проєктів, які вимагатимуть загальних інвестицій обсягом близько 140 млн євро, пізніше цього року.

Пропоновані установки екологічного водню в Petrobrazi – частина Стратегії OMV Petrom до 2030 року для підтримки енергетичного переходу в Румунії та її регіонах, сказала Крістіна Верчере, головний виконавчий директор компанії.

До кінця цього десятиліття оператор планує інвестувати близько 11 млрд євро, з яких близько 35% підтримає проєкти з низьким і нульовим вмістом вуглецю в портфоліо OMV Petrom, додала Верчере.

Окрім підтримки відданості компанії у майбутньому низькому вмісту вуглецю, виробництво екологічно чистого водню на Petrobrazi також знаменує собою важливий крок у забезпеченні сталої нафтопереробної діяльності на заводі, додав Раду Кепрау, член виконавчої ради OMV Petrom, відповідальний за перехідний бізнес оператора.

У рамках свого шляху до нульової продуктивності до 2050 року OMV Petrom планує до 2030 року виробляти 450 тис. тонн відновлюваного дизельного пального і SAF з екологічно чистої сировини відповідно до концепції сталого розвитку оператора, запущеної 2021 року.

У релізі від 23 червня 2022 року OMV Petrom повідомила, що НПЗ Petrobrazi розпочне тестові запуски до липня 2022 року для виробництва SAF шляхом спільної обробки місцево виробленої ріпакової олії після пілотної програми на заводі, виконаної в липні 2020 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти