У початок

НПЗ Dangote у Нігерії збільшує експорт газойлю на ринок західної Африки

Новий нігерійський нафтопереробний завод (НПЗ) Dangote збільшує експорт газойлю в західну Африку, забираючи частку ринку в європейських нафтопереробників, повідомляє Reuters із посиланням на дані трейдерів.

НПЗ вартістю $20 млрд, побудований найбагатшою людиною Африки Аліко Данготе на околиці Лагоса, виробляє газойль нижчої якості, ніж очікувалося, оскільки очікує перезапуску установок, необхідних для виробництва чистішого палива, що спонукає завод шукати покупців на сусідніх ринках.

Згідно з даними аналітичної компанії Kpler, експорт газойлю з НПЗ у травні досяг майже 100 тис. барелів на день (б/д), що майже вдвічі перевищує квітневий рівень. Основна частина експорту йшла до інших країн західної Африки, але один вантаж було відправлено в Іспанію.

За попередніми даними, обсяги газойлю в червні різко впали, хоча загальний експорт нафтопродуктів, включаючи мазут, нафту й авіаційне паливо, залишався відносно високим і становив 225 тис. б/д.

НПЗ «змінив баланси в західній Африці», що вплинуло на європейські ринки, повідомило джерело з торгівлі європейськими дистилятами.

Згідно з даними Kpler, експорт газойлю з ЄС і Великої Британії в західну Африку в травні впав до чотирирічного мінімуму в 29 тис. б/д, тоді як російський експорт у регіон у травні впав до 8-місячного мінімуму в 87 тис. б/д.

Dangote також продавав деяку кількість газойлю з високим вмістом сірки на нігерійський ринок, але виявився втягнутим у суперечку з місцевими роздрібними торговцями паливом щодо того, хто продає більш брудне паливо.

Закон Нігерії про нафту, ухвалений 2021 року, передбачав вміст сірки 50 частин на мільйон (ppm) відповідно до субрегіональних стандартів ECOWAS від 2020 року. Однак регулятор дозволив продавати на місцевому рівні газойль із вмістом понад 200 частин на мільйон з початку року до червня, щоб дати місцевим НПЗ й імпортерам більше часу для переходу на новий стандарт.

Оскільки європейські країни, включно з великими транспортними центрами Бельгією й Нідерландами, посилюють правила експорту газойлю з високим вмістом сірки, вантажі з НПЗ Dangote зайшли у регіони зі слабкими стандартами на моторне паливо.

Торгове джерело, яке знає специфікації, повідомило, що НПЗ виробляв і експортував газойль з 800-1300 ppm, що значно перевищує ліміт у 200 ppm. Проте компанія заявила, що скоро досягне 10 частин на мільйон газойлю.

«Ми ввели в експлуатацію обладнання, і це буде зроблено протягом двох тижнів», — сказав Давакумар Едвін, керівник НПЗ Dangote. У заяві минулого тижня йшлося про те, що вони поступово працюють над досягненням нового стандарту.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти