У початок

Новий НПЗ Dangote в Нігерії експортуватиме перші вантажі палива

Нігерійський нафтопереробний завод (НПЗ) Dangote оголосив тендери на продаж двох вантажів палива на експорт, перших із нещодавно введеного в експлуатацію заводу, повідомили Reuters торгові джерела, обізнані з цим питанням.

НПЗ, найбільший в Африці з потужністю 650 тис. барелів на день (б/д), було побудовано на півострові на околиці комерційної столиці Лагоса найбагатшою людиною континенту Аліко Данготе.

Протягом багатьох років Нігерія покладалася на дорогий імпорт майже всього палива, яке вона споживає, але НПЗ вартістю $20 млрд має перетворити її на чистого експортера палива до інших країн західної Африки.

Перший вантаж становить 65 тис. метричних тонн прямогонного мазуту з низьким вмістом сірки, який Dangote передала Trafigura і має бути завантажено наприкінці лютого, повідомили три джерела.

Принаймні один нафтопереробник заявив, що їм запропонувала вантаж Trafigura, не надаючи додаткових подробиць.

Зі слів трьох інших джерел, другий тендер стосується близько 60 тис. тонн нафти. Двоє з них додали, що тендер закривається 15 лютого. Деталі завантаження були недоступні.

Минулого тижня джерела повідомили Reuters, що НПЗ готується доставити свої перші вантажі палива на внутрішній ринок протягом кількох тижнів.

Два види палива, які пропонуються, типові продукти перегонки легкої сірої нафти через установку дистиляції сирої продукції (CDU) на НПЗ без подальшої модернізації потужностей. Очікується, що для запуску оновлених пристроїв у режимі роботи знадобляться місяці, кажуть експерти.

Нафтопереробник почав купувати нафту торік у грудні, а головним постачальником була нігерійська державна нафтова компанія NNPC Ltd. Згідно з даними LSEG і Kpler, компанія Dangote також придбала трохи американської нафти і, як очікується, отримає 2 млн барелів американської WTI Midland на початку березня.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти