У початок

Adnoc і BP створять газове СП в Єгипті

Енергетичні гіганти Adnoc і BP домовилися про створення спільного підприємства в Єгипті, яке буде зосереджено на природному газі, повідомляє LNG Prime.

Згідно з заявою Adnoc, СП, у якому британська BP матиме 51%, а Adnoc з ОАЕ — 49%, об’єднає «глибокі технічні можливості й перевірену історію, оскільки воно прагне розвивати висококонкурентоспроможний газовий портфель».

Згідно з угодою, ВР передасть новому СП свої інтереси в трьох концесіях на розробку, а також угоди про розвідку в Єгипті.

Крім того, Adnoc зробить пропорційний внесок готівкою, який можна буде використати для майбутніх можливостей зростання.

Концесії, які будуть додані до СП, включають Shorouk, якою керує Belayim Petroleum (Petrobel), і BP має 10% акцій у цій концесії, яка містить видобувне родовище Zohr.

Крім того, концесії включають Північну Дамієтту, якою керує Pharaonic Petroleum (PhPC), і BP володіє 100% акцій, які містять видобувне родовище Атолл, а також Північний Ель-Бург, яким керує PhPC. BP має 50% акцій у цій концесії, яка містить нерозроблене родовище Satis.

Концесійні угоди на розвідку північного Ель-Таб’я, східного Белатрикс-Сеті й північного Ель-Файруза також будуть додані до СП.

Adnoc повідомила, що очікує завершення створення зареєстрованого спільного підприємства протягом другої половини 2024 року за умови схвалення і дозволу регуляторних органів.

Мусаббе Аль Каабі, виконавчий директор Adnoc з низьких вуглецевих рішень і міжнародного зростання, сказав, що сьогоднішнє оголошення з BP є «значним кроком уперед, оскільки Adnoc створює свій міжнародний портфель природного газу».

1 січня 2023 року компанія Adnoc запустила свій газовий і СПГ підрозділ Adnoc Gas, плануючи подальше розширення своєї міжнародної присутності.

«Це прогресивне партнерство щодо спільного підприємства посилить енергетичну безпеку Єгипту й економічний потенціал найбільш густонаселеної арабської країни регіону», — сказав Аль Каабі.

Виконавчий віцепрезидент з питань регіонів, корпорацій і рішень BP Вільям Лін сказав, що це «динамічне спільне підприємство пропонує платформу для міжнародного зростання, яке сприяє нашому довгостроковому стратегічному партнерству з Adnoc, яке охоплює понад п’ять десятиліть».

Співпраця включає СПГ, оскільки BP має 10% акцій Adnoc LNG, оператора терміналу скраплення й експорту на острові Дас у Перській затоці.

Єгипет є експортером СПГ і містить завод зі скраплення Damietta під керівництвом Eni і єгипетський експортний термінал СПГ (ELNG) під керівництвом Shell в Ідку.

«Разом ми будемо спиратися на 60 років безпечної ефективної діяльності ВР та її партнерів у Єгипті й продовжуватимемо виробляти і постачати в країну безпечну енергію з низьким вмістом вуглецю у вигляді природного газу», — сказав Лінь.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти