У початок

Нові автомобілі до 2035 р. повинні мати нульовий рівень викидів — угода ЄС

Єврокомісія (ЄК) вітала в п'ятницю досягнуту напередодні ввечері угоду між Радою ЄС та Європарламентом, згідно з якою до 2035 року всі нові автомобілі й малі вантажівки, зареєстровані в Євросоюзі, повинні мати нульовий рівень викидів, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Угода посилає сильний сигнал промисловості й споживачам: Європа затверджує перехід до транспорту з нульовим рівнем викидів. Європейські автовиробники вже доводять, що готові взятися за справу, і на ринок виходить дедалі більше електромобілів за доступною ціною», – заявив у зв'язку з досягнутою домовленістю законодавців ЄС виконавчий заступник голови ЄК Франс Тіммерманс.

«Як проміжний крок до нульових викидів нові стандарти CO2 також вимагатимуть зниження середніх рівнів викидів нових автомобілів на 55% до 2030 року і нових малих вантажівок на 50% до 2030 року», – йдеться у повідомленні Європейської комісії, що висунула відповідну законодавчу пропозицію торік у липні.

У Брюсселі наголошують, що ця угода напередодні конференції ООН з клімату COP27 у Шарм-ель-Шейху (Єгипет) демонструє реалізацію Євросоюзом своїх міжнародних зобов'язань у галузі захисту клімату.

У Єврокомісії очікують, що досягнута згода між Радою ЄС і Європарламентом сприятиме «прискоренню виробництва й продажу автомобілів з низьким і нульовим рівнем викидів і виведе автомобільний транспорт на твердий шлях до кліматичної нейтральності до 2050 року».

«Це нове законодавство зробить транспортну систему ЄС більш стійкою, забезпечить чистіше повітря для європейців і знаменує важливий крок у реалізації європейського «зеленого курсу», – підкреслюють в ЄК.

Ця попередня угода тепер потребує офіційного ухвалення Радою ЄС і Європарламентом. Після завершення процедури нове законодавство буде опубліковано в «Офіційному журналі» Європейського Союзу й набуде чинності.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти