У початок

Норвезький експорт газу досяг рекорду в грудні, але загалом 2023 року впав на 6,7%

Експорт природного газу з Норвегії трубопроводами в Європу досяг історичного максимуму в грудні, але загалом знизився на 6,7% 2023 року після тривалих відключень на технічне обслуговування, повідомив оператор трубопровідної системи Gassco.

«Грудень був фантастичним місяцем, коли йдеться про видобуток на норвезькому континентальному шельфі», — сказав Reuters Альфред Скаар Хансен, старший віце-президент Gassco з експлуатації системи.

2022 року Норвегія випередила росію як найбільше джерело газу в Європі, оскільки москва припинила постачання на тлі розв'язаної нею повномасштабної війни в Україні, посиливши увагу до безпеки і надійності норвезької енергетичної галузі.

Загалом 2023 року Gassco постачила 109,1 млрд кубометрів газу через свою мережу трубопроводів протяжністю 8 800 км (5 468 миль), порівняно зі 116,9 млрд кубометрів роком раніше, повідомили в компанії Reuters.

2023 рокку компанія Gassco передбачала більш масштабне технічне обслуговування після деяких відстрочок, щоб допомогти запустити свою мережу й експортні термінали на майже повну потужність у попередньому році.

Постачання газу з трубопроводів до Європи з січня по серпень упало на 6,4%, як повідомлялося раніше, а видобуток природного газу в Норвегії досяг чотирирічного мінімуму у вересні.

Проте частину робіт 2023 року також було спрямовано на збільшення потужностей переробного заводу Kollsnes, який зараз приносить дивіденди, сказав Хансен.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти