У початок

Невідома компанія претендує на постачання армії 15 тис. т авіагасу

Невідома компанія «МГК Рейл» надала найкращу цінову пропозицію у тендері новоствореного державного підприємства «Агенція закупівель у сфері оборони» (ДП МОУ «АЗуСО») на постачання 15 тис. т реактивного пального. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

«Обсяг – 15 тис. т – величезна цифра для ринку, враховуючи специфічність цього товару і його постачання у поточних умовах. Переможцем було визнано таку собі «МГК Рейл», яка запропонувала ціну 39 900 грн/т, тобто сумарна вартість майже 600 млн грн», — пише експерт.

Проблема у тому, зі слів Сергія Куюна, що цю компанію на ринку майже ніхто не знає, а один з її партнерів, якого йому все ж таки вдалося знайти, розповів про негативний досвід роботи з «МГК Рейл».

«Кидалово, борги, судові позови – ось що я знайшов. Компанії «Конкорд Петролеум» переможець «керосинового» тендеру вже рік винен 66 млн грн за дизпальне. Як такі персонажі виграли тендер Міноборони на стратегічній позиції?» —  пише очільник «А-95»

Виявляється, зазначає експерт, було змінено умови доступу до торгів і підписання договору.

«Якщо раніше для участі у торгах Міноборони претендент мав внести тендерне забезпечення (до 3%, або близько 18 млн грн у нашому випадку) і за виконання договору (до 5%, 30 млн), то на «керосиновому» тендері таких вимог не висувалося!» — пише С.Куюн.

З його слів, свого часу цей бар’єр було побудовано саме для запобігання тендерним тролям і несумлінним учасникам, яких раніше часто зустрічали на тендерах Міністерства оборони і «Укрзалізниці».

«Схоже, ми маємо таку ситуацію знову. Розрахунок показує, що за сьогоднішніх цін собівартість імпорту реактивного палива з постачанням у лютому буде становити не менше за 43 500 грн! І це я вже не кажу про прибуток постачальника й нехтую купою ризиків, які можуть вилізти у процесі виконання цього термінового постачання», — резюмував він.

На публікацію експерта відреагував голова Агенції закупівель у сфері оборони Арсен Жумаділов.

«Спрощені процедури не обмежують учасників ринку у подачі пропозицій. Водночас подана пропозиція не означає його автоматичну кваліфікацію. Наразі кваліфікація учасників триває», — написав він у коментарі до посту експерта.

Схожу думку висловила і член Громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони, а також  радник (на громадських засадах) заступника міністра оборони Дмитра Клименкова Богдана Ярова.

«Це предкваліфікація. Документи постачальника не перевірені. Переможцем він не визнаний. Не розумію суті піднятого питання. Хтось недоброчесний подав документи на торги, то торги зупиняти?» — прокоментувала вона.

Однак, на переконання Сергія Куюна, закупівля нафтопродуктів, і зокрема реактивного палива, не може проходити за спрощеною процедурою і без максимального тендерного забезпечення, оскільки йдеться про питання обороноздатності країни.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти